1515

Vattenfall gör miljardvinst - så mycket får skattebetalarna

Vattenfall redovisar ett vinstlyft och ett resultat före skatt på 12 miljarder kronor för 2018. Och den tidigare krisdrabbade statliga jätten föreslår en utdelning till statskassan på 2 miljarder kronor. 

Bokslutet för statens största företag visar att den historiska krisen definitivt är över. Efter flera år av rekordförluster så är Sveriges största kraftbolag lönsamt. 2018 fortsatte återhämtningen med en ny storvinst. Resultatet stannade på 12 miljarder kronor. Det var en förbättring med 27 procent från 9,5 miljarder kronor under 2017. 

Nettoomsättningen ökade med 16 procent till 156,8 mdr kronor.

Men alla pilar pekar inte uppåt.

"Det underliggande rörelseresultatet minskade med 3,3 miljarder kronor till 19,9 miljarder kronor . Elpriset har visserligen varit högt, men eftersom Vattenfalls riskhantering innebär att vi löpande säkrar vår elförsäljning har denna effekt inte slagit igenom under året", säger koncernchefen Magnus Hall.

Även staten och därigenom i slutändan skattebetalarna är vinnare på energikoncernens vändning. En utdelning på 2 mdr kronor till ägaren staten föreslås.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?