1515

Vattenfall äger 2,2 procent av Northvolt

Statliga Vattenfall, som har investerat 5 miljoner kronor i batteri-startupen Northvolt enligt ett pressmeddelande i våras, äger 2,2 procent av bolaget.

Det framgår av Northvolts aktiebok, som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av på onsdagen.

Transaktionen värderar hela bolaget till 229 miljoner kronor, att jämföra med de cirka 95 miljoner kronor (10 miljoner euro) som ABB enligt vad som meddelades på tisdagen ska investera enligt en avsiktsförklaring.

Skulle ABB:s investering ha skett på samma villkor som Vattenfall skulle de därmed få ett ägande på strax under 30 procent av Northvolt (95/(229+95), men varken ABB eller Northvolt vill uppge hur stor ägarandel ABB får).

Bland övriga ägare till Northvolt finns enligt aktieboken främst finansmannen Harald Mix (i vars investeringsbolag Vargas Holding AB Northvolts styrelseordförande är vd) och Northvolt-grundaren Peter Carlsson, med vardera 39,4 procent av aktierna, och Stena AB med 9,8 procent.

Bland ledamöter i Northvolts niohövdade rådgivningskommitté ("advisory board") äger sju personer 5 miljoner aktier var, vilket motsvarar knappt 0,1 procent av bolaget (sammanlagt finns drygt 5,7 miljarder aktier).

Personerna är förra SKF-vd:n Tom Johnstone, förra Swedbankordföranden Anders Sundström, JKL-grundaren Anders Kempe, industrimannen Anders Ullberg, förra Ratos-vd:n Susanna Campbell, Atlas Copco-ordföranden Hans Stråberg och den tidigare Swedbanks-vd:n Reinhold Geijer.

De två personer i rådgivningskommittén som saknar ägande är Vattenfalls strategichef Andreas Regnell och Diego Pavía, vd för KIC Innoenergy, en organisation som beskriver sig som en innovationsmotor för hållbar energi i Europa.


Innehåll från Eskilstuna LogistikAnnons

Framtidens e-handel finns i Eskilstuna

E-handeln växer stadigt och som en effekt av Coronapandemin ser den bara ut att öka. På Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder man möjligheter till företagande i en tillväxtregion med tillgång till såväl välutbyggd infrastruktur som hållbara logistiklösningar.

Eskilstuna Logistik och Etablering, som är en del av Eskilstuna kommun, samarbetar med regionens näringsliv och skolvärld i syfte att utbilda och skapa arbetstillfällen inom bland annat informationsteknik, logistik, produktion och handel. Sportamore, AWS, H&M och Amazon är bara några av jättarna som har hela eller delar av sin verksamhet i Eskilstuna. E-handelns framgång i Eskilstuna förklaras delvis av läget.

– Från Eskilstuna tar det 46 minuter med tåget till Stockholm, så det är inga avstånd att tala om. Från oss når man 3,8 miljoner människor inom en timme, samt att det är mycket mer kostnadseffektivt än i storstaden, säger Manuel Brändeborn, marknadschef.

Hållbara etableringar

De senaste åren har det varit fullt fokus på hållbara logistikösningar och en viktig del i denna ansats är Eskilstuna Kombiterminal, vilken möjliggör optimala export- och importflöden via hamnarna i Göteborg, Trelleborg och Malmö.

– Det är ett väldigt bra och hållbart transportsupplägg. För oss var inte frågan om vi skulle utveckla vår hållbarhet utan hur, säger Mikael Jonsson, etableringschef.

Eskilstuna Competence Services

För den som vill etablera sitt företag i Eskilstuna finns Eskilstuna Competence  Services (ESC) – ett samarbete mellan kommunen, bemannings-företagen, Arbetsförmedlingen, Mälardalens högskola och olika utbildningar via Yrkeshögskolan och vuxenutbildningar. Istället för att vända sig till aktörerna direkt får man via ESC tillgång till ett stort kompetensnätverk. Det är en del av den hållbara och långsiktiga plan Eskilstuna jobbar med.

– Vi vill att man kommer hit och växer och frodas över tid. Här finns människorna, kompetens, skolor, bostäder - ja hela paketet, avslutar Manuel.

Fakta

Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder hållbara och kostnadseffektiva lösningar för e-handel, logistik och transport, industri och datacenter. Vi ger möjligheten att verka i en tillväxtregion med 3,8 miljoner människor och tillgång till en välutbyggd infrastruktur samt god tillgång på kompetens.

Läs mer på www.eskilstunalogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?