”Vi har breddat vårt uppdrag och tänker att det hållbara resandet ska vara normen. Kollektivtrafiken kommer alltid att vara stommen i ett hållbart transportsystem, men det måste kompletteras. Om man upptäcker att man kan välja ett mer hållbart alternativ – som att gå eller cykla – så behöver man inte belasta kollektivtrafiken”, säger Sara Persson, chef för Marknadsteamet på Västtrafik, och fortsätter:
”Om fler cyklar, går eller åker kollektivt så blir det mindre trängsel på vägarna, hälsan blir bättre, välfärdssjukdomar minskar och ekonomin vinner på det.”
Men det yttersta målet är framför allt att färre ska ta bilen. För att nå det behöver det bli enklare att kombinera olika hållbara alternativ. En ny funktion i Västtrafiks nya version av appen To Go visar cykeln som alternativ när man söker efter en resa, om sträckan är längre än 500 meter och kortare än 15 kilometer. Sedan tidigare finns även gång som resealternativ.
Syftet med funktionen är att synliggöra olika sätt att ta sig från punkt a till b. Kanske går det fortare att ta cykeln vissa sträckor?
”Med detta hoppas vi kunna få folk att tänka till och se att det går supersnabbt att ta cykeln på den sträckan man ska ta sig”, säger Persson..
Många gånger handlar det om att få människor att ändra beteende. Att byta ut bilen till en vanlig cykel kanske är ett stort steg för många – men kanske är elcykeln ett alternativ för dem.
Ett projekt som jobbat med det är Elcyklist, som gjorts i samarbete med Lunds Universitet. I pilotprojektet som pågått under våren fick hundra bilpendlare på Volvo Powertrain i Skövde låna en elcykel under sex veckor och testa ett nytt sätt att pendla.
Resultatet blev över förväntan, och ledde till att all cykling ökade. Bilkörningen i i den gruppen minskade med hela 37 procent mätt i kilometer.
”Det har varit ett superbra projekt. Det här tänker vi fortsätta med i fler av de 49 kommuner vi samarbetar med i vårt område. Just nu pågår projektet i Åmål, Borås, Alingsås och Falköping. I nästa omgång har vi fokus på Göteborg. Så det gäller att sätta nya vanor i både landsbygd och stad”, säger Persson.
Innan Västtrafik drar igång projektet med elcyklister i Göteborg i höst ser man över möjligheten att få användning av cyklarna även i sommar.
”En idé vi arbetar kring är att låna ut dem till sjukvårdspersonal, för att de ska kunna resa till jobbet på ett smittsäkert sätt och samtidigt minska trängseln i kollektivtrafiken. Men även som en gest av tacksamhet för deras arbete under coronapandemin”, säger Sara Persson.