1515
Annons

Väst och Ryssland "på helt olika spår"

Västvärlden och Ryssland befinner sig på ”helt olika spår”, enligt Moskva.

USA svarar att det både är redo för fortsatt diplomati och en eventuell rysk invasion av Ukraina.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov.Foto:Alexei Nikolsky

Stämningen mellan Ryssland och USA är bottenfrusen trots en veckas intensiv diplomati för att minska spänningarna vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina.

”Det finns vissa överenskommelser mellan oss. Men generellt, i princip kan vi nu säga att vi befinner oss på olika spår, på helt olika spår. Och det här är inte bra. Det här är störande”, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till tv-kanalen CNN.

Ryssland anklagas för att ha samlat omkring 100.000 soldater nära den ukrainska gränsen för att sätta press på Nato att gå med på att Ukraina aldrig ska få lov att söka medlemskap i försvarsalliansen.

Ryska och amerikanska regeringsföreträdare förde denna vecka samtal i Genève, utan tecken på något genombrott. USA varnade nyligen för att Ryssland kan komma att genomföra ett angrepp under falsk flagg – så att det ser ut som att någon annan gjort det – inom de närmaste veckorna. På så vis skulle man i så fall fabricera en förevändning att invadera Ukraina.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger till CBS att USA tidigt under nästa vecka kommer att tillkännage vad som blir nästa steg i de diplomatiska ansträngningarna.

”Men det viktiga här är att vi är redo för båda scenarierna. Om Ryssland vill gå vidare med diplomati är vi absolut redo att göra det i nära koordination med våra allierade och partner”, säger Sullivan.

”Om Ryssland väljer invasionens och upptrappningens väg är vi redo för det också, med ett robust svar.”

Ryssland har upprepade gånger varnats av västländerna för ”omfattande” konsekvenser om det skulle gå till öppen attack mot Ukraina, även om dessa sannolikt skulle ta formen av sanktioner snarare än en militär respons.

På frågan om möjligheten att Ryssland skulle invadera Ukraina säger Peskov till CNN att alla militära åtgärder skulle vara ”galenskap”.

”Ingen hotar någon med militärt ingripande. Det skulle endast vara vansinnigt att göra det. Men vi kommer att vara redo att vidta motåtgärder”, säger Peskov.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?