Annons

Vasakronan gör rekordresultat - sänker utdelningen till staten

Statliga fastighetsjätten Vasakronan redovisar sitt bästa resultat någonsin under 2016. Hyresintäkterna ökade i jämförbara bestånd, men utdelningen sänks.

Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.
Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.Bild:Gustav Kaiser

Hyresintäkterna ökade till 6,25 miljarder kronor (6). I ett jämförbart bestånd var ökningen 3 procent samtidigt som uthyrningsgraden förbättrades till 94,2 procent (92,6).

Driftnettot ökade totalt till 4,46 miljarder kronor (4,27). I ett jämförbart bestånd var ökningen 3 procent.

Resultat före värdeförändringar och skatt uppgick till 3,22 miljarder kronor (3,06).

Värdeförändringarna på fastigheterna var 12,1 miljarder kronor (10,2), vilket motsvarar en värdeökning om 11,6 procent. Den statliga bjässens fastighetsinnehav är nu värt 115,9 miljarder kronor.

Vasakronan sänker samtidigt utdelningen från 6 miljarder kronor till 4.

"Hyresmarknaden är fortsatt mycket stark med rekordhöga hyresnivåer som följd. Det är ett läge som skapar gynnsamma förutsättningar för utveckling av beståndet och vi satsar därför på att öka vår projektportfölj ytterligare de kommande åren. Bland annat kommer vi under 2017 att börja bygga Platinan, ett nytt landmärke i centrala Göteborg och påbörja om- och tillbyggnaden av Sergelhuset i Stockholm", säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan, i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?