I fjol rankades Google som världens mest värdefulla varumärke av Brand Finance Global 500. I årets undersökning halkade visserligen sökmotorbolaget ned till en tredjeplats, efter mobil- och datortillverkaren Apple och e-handlaren Amazon, men placeringen är trots allt i världsklass.
Varumärken kan dock snabbt tappa sin lyster om bolagen sköts illa. Jonas Colliander, forskare inom marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm, tror att den senaste tidens uppmärksamhet och debatt kring Google kan påverka bilden av varumärket.
”Det gäller särskilt bland de lite mer insatta och intresserade. Det här rimmar illa med Googles uppförandekod 'don’t be evil'”, säger han.
”En intressantare fråga är om det kommer påverka användandet av Googles tjänster, som är extremt integrerade i våra liv. Där tror jag dock att bytesbarriärerna är för stora till och med för dem som upprörs över agerandet”, säger Jonas Colliander.
Enligt varumärkesforskaren är Googles största bekymmer inte hur konsumenter och användare reagerar.
”Bekymret ligger snarare hur lagstiftare både i USA och inom EU agerar. Här pratar man ju i allt högre utsträckning om regleringar av de stora techbolagen.”
Hur bör Google agera för att skydda varumärket?
”Man bör titta mindre på kortsiktiga vinster och mer på aktieägarnas långsiktiga intressen. Genom att agera självmant i de här frågorna så kan tvingande lagstiftning undvikas”, säger Jonas Colliander.
Tony Apéria, ekonomie doktor och hållbarhetsforskare vid Stockholm Business School, håller Google för ett av de starkaste varumärkena på den svenska marknaden när det gäller förtroende och hållbarhet. Det är position som snabbt kan hotas.
”Bilden av Google försämras när det gäller etik och företagets roll i samhället. Det kommer i mindre grad än tidigare att upplevas som en schyst aktör”, säger han.
Både i Sverige och internationellt är Google en extremt populär arbetsgivare. Även den bilden kan krackelera.
”Anseendet som arbetsgivare drabbas negativt av den här debatten”, säger Tony Apéria.
Han är också inne på att det behövs större stormar för att konsumenterna ska överge sökmotorjätten.
”Google drivs av sin innovationsförmåga och sitt erbjudande som löser kunders problem i vardagen. Det är områden som kommer fortsätta att vara starka ur allmänhetens perspektiv”, säger han.
Har nätjätten handlat fel i debatten?
”Google har duckat och inte varit tillgängliga för media. Det är inte en fungerande strategi. Företaget måste vara tillgängligt och visa transparens”, säger Tony Apéria.
”Man måste också vara mer ärlig och äkta i vad bolaget säger och gör, samtidigt som en dialog med nyckelintressenterna påbörjas.”
Samtidigt fortsätter kritiken från svenska kapitalförvaltare som har miljardbelopp investerade i Googles moderbolag Alphabet.
”Vi ser allvarligt på kritiken som riktas mot Google, bolagen i branschen har ett ansvar vi som investerare förväntar oss att de tar", säger Eva Axelsson, chef för hållbarhetsanalys på fondbolaget Swedbank Robur.