1515
Annons

Varumärkesexperter: Google skjuter sig själv i foten

Google har ett av världens starkaste varumärken.

Men genom sitt agerande i publiceringsfrågor och bemötande av kritiska frågor från medier skjuter nätjätten sig själv i foten, enligt varumärkesexperter.

I fjol rankades Google som världens mest värdefulla varumärke av Brand Finance Global 500. I årets undersökning halkade visserligen sökmotorbolaget ned till en tredjeplats, efter mobil- och datortillverkaren Apple och e-handlaren Amazon, men placeringen är trots allt i världsklass.

Varumärken kan dock snabbt tappa sin lyster om bolagen sköts illa. Jonas Colliander, forskare inom marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm, tror att den senaste tidens uppmärksamhet och debatt kring Google kan påverka bilden av varumärket.

”Det gäller särskilt bland de lite mer insatta och intresserade. Det här rimmar illa med Googles uppförandekod 'don’t be evil'”, säger han.

”En intressantare fråga är om det kommer påverka användandet av Googles tjänster, som är extremt integrerade i våra liv. Där tror jag dock att bytesbarriärerna är för stora till och med för dem som upprörs över agerandet”, säger Jonas Colliander.

Enligt varumärkesforskaren är Googles största bekymmer inte hur konsumenter och användare reagerar.

”Bekymret ligger snarare hur lagstiftare både i USA och inom EU agerar. Här pratar man ju i allt högre utsträckning om regleringar av de stora techbolagen.”

Hur bör Google agera för att skydda varumärket?
”Man bör titta mindre på kortsiktiga vinster och mer på aktieägarnas långsiktiga intressen. Genom att agera självmant i de här frågorna så kan tvingande lagstiftning undvikas”, säger Jonas Colliander.

Tony Apéria, ekonomie doktor och hållbarhetsforskare vid Stockholm Business School, håller Google för ett av de starkaste varumärkena på den svenska marknaden när det gäller förtroende och hållbarhet. Det är position som snabbt kan hotas.

”Bilden av Google försämras när det gäller etik och företagets roll i samhället. Det kommer i mindre grad än tidigare att upplevas som en schyst aktör”, säger han.

Både i Sverige och internationellt är Google en extremt populär arbetsgivare. Även den bilden kan krackelera.

”Anseendet som arbetsgivare drabbas negativt av den här debatten”, säger Tony Apéria.

Han är också inne på att det behövs större stormar för att konsumenterna ska överge sökmotorjätten.

”Google drivs av sin innovationsförmåga och sitt erbjudande som löser kunders problem i vardagen. Det är områden som kommer fortsätta att vara starka ur allmänhetens perspektiv”, säger han.

Har nätjätten handlat fel i debatten?
”Google har duckat och inte varit tillgängliga för media. Det är inte en fungerande strategi. Företaget måste vara tillgängligt och visa transparens”, säger Tony Apéria.

”Man måste också vara mer ärlig och äkta i vad bolaget säger och gör, samtidigt som en dialog med nyckelintressenterna påbörjas.”

Samtidigt fortsätter kritiken från svenska kapitalförvaltare som har miljardbelopp investerade i Googles moderbolag Alphabet.

”Vi ser allvarligt på kritiken som riktas mot Google, bolagen i branschen har ett ansvar vi som investerare förväntar oss att de tar", säger Eva Axelsson, chef för hållbarhetsanalys på fondbolaget Swedbank Robur.


Innehåll från FortumAnnons

Kraften som driver omställningen

Vi är mitt inne i en omställning. För att kunna stoppa klimatförändringarna krävs en övergång från fossil energi till fossilfri el. Detta kan låta som ett enkelt mål, men i själva verket innebär elektrifiering en enorm förändring i hur vi producerar och konsumerar energi. Med ett brinnande krig i Europa har det också blivit tydligt att det finns en säkerhetspolitisk dimension i omställningen.

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. I Norden är siffran betydligt lägre tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi. Men vårt beroende av fossila bränslen är fortsatt stort, framför allt inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär att vi nästan måste fördubbla mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna, berättar Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige.

En minskning av utsläppen har många fler fördelar utöver att hantera klimatförändringarna. En växande andel egen fossilfri elproduktion minskar även den påverkan geopolitiska händelser kan ha på energiförsörjningen. Men det finns utmaningar.

Utmaningen – en säker tillgång till el till en rimlig kostnad, med en acceptabel miljöpåverkan

Ökar produktionskapaciteten av väderberoende sol- och vindkraft måste vi samtidigt upprätthålla och stärka leveranssäkerheten – i form av vattenkraft, kärnkraft eller biogas – som kan användas för att snabbt anpassa elproduktionen oberoende av vädret. -Södra Sverige är ett bra exempel på vad som händer när systemet inte längre är balanserat. På tio år har effektbalansen försämrats med 70 procent och under 2021 betalade konsumenterna där 35 miljarder kronor mer för sin el jämfört med om priset varit detsamma som i norra Sverige, berättar Anton Steen. 

En hållbar värld händer inte bara, vi skapar den.

Ska vi klara omställningen av svensk industri och transportsektorn behöver vi skapa ett energisystem som gör det möjligt. Helt enkelt ett välbalanserat, flexibelt och fossilfritt energisystem för alla – idag och i framtiden. 

Läs mer om Fortum här!

 

 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?