Trots att hot från USA och Kina liksom hembakade risker tornar upp sig för tillväxtmarknaderna väntas de som helhet gå mot ett hyfsat 2017. Det spår brittiska analyshuset Capital Economics i en ny utblick för tillväxtmarknader nästa år.
Donald Trumps valseger i USA har tryckt tillbaka börsindex för tillväxtmarknader MSCI Emerging Markets något. Men hittills 2016 har det ändå stigit med omkring 10 procent, räknat i lokala valutor. Det är ett mer än dubbelt så stort lyft jämfört med Stockholmsbörsens omkring 4,5.
Även efter uppgångarna är tillväxtmarknaderna relativt lågt värderade, samtidigt får sparare räkna med att 2017 blir något av ett mellanår, enligt de brittiska analytikerna.
”Rallyt för tillväxtmarknadsaktier kyls sannolikt ned 2017”, skriver Capital Economics.
De bedömer att fler räntehöjningar i USA och ett större tillväxttapp i Kina än vad de flesta räknat med, minskar investerarsuget efter tillväxtmarknader det kommande året.
De nya handelsbarriärer som Donald Trump tidigare lovat att resa vore förödande för tillväxtländernas exportberoende utveckling. Samtidigt kostar hindren i realiteten mer än de smakar för USA:s ekonomi, enligt de brittiska analytikerna. Därför räknar de inte med några drastiska skiften i USA:s handelspolitik 2017.
”Vi bedömer att Trumps inledande handelsåtgärder blir mer symboliska, med liten effekt på tillväxtmarknader”, skriver Capital Economics.
Jättarna Brasilien och Ryssland väntas lämna recessionen bakom sig och återvända till tillväxt under 2017, då det värsta bedöms vara över för råvaruexporterande länder. Men det är en svag och bräcklig återhämtning eftersom Kinas tillväxttakt dämpas, och därmed råvaruaptiten, när 2016 års stimulansåtgärder väntas skifta mot ny oro för överhettningsrisker.
Analyshuset hissar också varningsflagg för ett par mindre tillväxtekonomier som ligger riktigt pyrt till nästa år.
Högst på listan står:
- Venezuela
”Sannolikheten är mycket hög för att regeringen stället in betalningarna på utlandsskulden under 2017”, skriver Capital Economics.
Trots en återhämtning för det livsviktiga oljepriset går landet går mot ett fjärde år av i tung recession och väntas snart nå tresiffrig inflation. - Turkiet
”Den tillväxtmarknad vi oroar oss mest för är Turkiet. Landets stora bytesbalansunderskott gör det extra sårbart”, skriver Capital Economics.
Det tidigare populära alternativet för svenska fondsparare hör till de största förlorarna när dollarn stärks ytterligare av USA:s räntehöjningar och Trumppolitik. Bakgrunden är en skyhög andel skulder i dollar och stora underskott i utrikeshandeln. Lägg därtill president Erdogans flerfrontskrig mot kurdiska rebeller och IS, inklusive flyktingkris och terrorhot. Den redan försvagade valutan liran väntas fortsätta i utförsbacke. Centralbanken tvingas höja räntan vilket förvärrar en redan markant inbromsning av tillväxten till 2 procent, bedömer Capital Economics. - Nigeria och Angola
”Vi väntar oss ännu svagare valutor, liksom att både centralbanker och regeringar tvingas till åtstramningar i bägge länderna”, skriver Capital Economics.
Afrikas två största oljeproducenter väntas trots oljeprisets revansch brottas med fortsatt svåra obalanser. Särskilt Angola väntas gå mot ett andra år av recession och stigande skuldproblem.