1515

Värst i världen – Belgiens dödssiffra bara ökar

Belgien har passerat en tragisk milstolpe när antalet avlidna i covid-19 i landet tickade upp förbi 20.000, enligt siffror från landets myndigheter.

Landet är världens kanske värst drabbade.

Foto:Francisco Seco

I jämförelse med sexsiffriga dödstal i länder som USA och Brasilien kanske Belgiens statistik inte verkar så farlig – men Belgien har bara drygt 11 miljoner invånare, alltså en befolkning jämförbar med Sveriges.

Belgiens dödssiffror innebär därmed att landet hamnar i tragisk världstopp i relation till antalet invånare, mikronationer undantagna. I Belgien har nu 1.700 personer per miljon dött med covid-19, motsvarande siffra i Italien är 1.400 och i USA 1.100.

I Sverige har jämförelsevis 900 personer avlidit i covid-19 per miljon invånare.

Över hälften av dödsfallen i Belgien har skett på landets äldreboenden. Liksom i Sverige har det i Belgien riktats särskilt hård kritik mot faktorer som lett till de höga dödstalen på äldreboenden, platser som Amnesty International tidigare sagt att belgiska myndigheter ”övergett” när smittan drog in över landet.

En brasklapp är dock att Belgiens dödssiffror kan innehålla kategorier som inte finns med i många andra länder. Under vårens smittopp räknades även de som misstänktes ha dött av smittan, men som av olika skäl inte kunde testas, med.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?