1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Varselvåg på väg att svepa in över Danmark

Danmark har tagit mer drastiska åtgärder än Sverige för att få bukt med corona och är sedan onsdagen i stort sett nedsläckt.

”Det är en chock för företagen, säger Jan Størup Nielsen på Nordea, som ändå anser att Danmark borde ses som en säker hamn.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har vidtagit drastiska åtgärder.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har vidtagit drastiska åtgärder.Foto:Montage: Henrik Montgomery/Olafur Steinar Gestsson

Klockan 10 på onsdagen stängde i princip hela Danmark ned helt. Restauranger, kaféer, idrottshallar, gym och frisörer måste vara stängda till den 30 mars för att minska spridningen av coronaviruset.

Undantaget är butiker som säljer mediciner samt livsmedelsbutiker- om de har minst fyra kvadratmeter golvyta per kund och kan tillhandahålla extra vatten, tvål och handsprit.

”Jag är fullt medveten om att det här gör livet ännu svårare för löntagare och för företag - stora som små. Därför är vi inställda på att ge ännu mer hjälp”, sa landets statsminister Mette Frederiksen (S) i en kommentar. 

Danmark har under hela coronaepedemin gått längre än Sverige i sina åtgärder. Till exempel beslutade landet tidigt att stänga skolor, universitet och förbjuda större sammankomster och i lördags stängdes gränserna i en månad.

Det senaste beskedet, att stänga alla köpcentrum, är ett dråpslag mot handeln. Många spår att även butiker som inte ligger i köpcentrum väljer att hålla stängt, av lojalitet och av säkerhetsskäl.

Varsel och vittnesmål om den pressade situationen rullar in. 

Landets största modekedja, DK Group, spådde för mindre än en månad sedan en omsättning på 3,5 miljarder kronor i år. Den siffran sänks nu med en miljard och bolaget varslar var tionde medarbetare. Bolagets vd Jens Poulsen visar ändå förståelse.

”Omsättningen uppgår ändå till bara 10-30 procent jämfört med samma veckor i fjol. Om butikerna stängs och vi nu kan få kompensation för lönekostnader och lägre hyror under en period så kan vi säkra att fler överlever och kan driva vidare sina butiker när vi kommer ut på andra sidan av den här krisen”, säger han till danska tidningen Børsen. 

Som ett svar på det hårda slaget mot handeln presenterade regeringen på onsdagen ett paket på 40 miljarder danska kronor, motsvarande 2 procent av BNP, för att täcka bolagens fasta kostnader som till exempel hyra. 

Det innefattar alla branscher och går till bolag där omsättningen har fallit med mer än 40 procent.

Sedan tidigare har den danska regeringen och centralbanken presenterat massiva stödåtgärder. 

I söndags kom regeringen och arbetsmarknadens parter överens om att staten står för 75 procent av lönen och arbetsgivaren för 25 procent i samband med att företag tvingas permittera personal. 

”Jag tror att det allmänna intrycket är att regeringen gör en hel del rätt saker nu, även om jag är orolig vad gäller jobben i framför allt småföretagen. Här räcker inte 75 procents ersättning för lönerna om efterfrågan inte finns där”, säger Jan Størup Nielsen, chefsanalytiker på Nordea, till Di.

Vid sidan av detaljhandeln är det främst service, turism och resebranschen som hittills har drabbats hårdast. Det är förhållandevis viktiga näringsgrenar i Danmark.

Flygplatsen Kastrup har meddelat att att 1.500 av 2.600 skickas hem de kommande veckorna. Utöver dessa arbetar ytterligare runt 23.000 människor här på flygbolag, i affärer och på restauranger. Mot bakgrund av att 70 procent av flygtrafiken försvunnit lär det även komma massiva uppsägningar. 

Sammantaget spår Dansk Industri (motsvarigheten till Svenskt Näringsliv) att enbart turistnäringen förlorar upp till 47.000 jobb. 

Vad gäller industrin är prognosen att coronaviruset kommer att leda till 50.000 färre danska jobb i exportsektorn där Tyskland är den klart viktigaste handelspartnern. 

”Men då ligger det utanför beräkningarna att det här handlar om verksamheter där det är svårt att få komponenter, även om det finns en efterfrågan på deras produkter. Vi kan förvänta oss ganska våldsamma tal”, säger Allan Sörensen, chefsekonom på Dansk Industri.  

Jan Størup Nielsen spår att ytterligare paket för att hjälpa krisdrabbade branscher kommer. Han pekar på att Danmark har en styrka med sin låga statsskuld och budgetöverskott.

Han är dock förvånad över finansmarknadens reaktioner i samband med coronakrisen. Den danska långräntan har stigit och ränteskillnaden mot Tyskland har ökat. 

”Det är ett mönster vi inte har sett vid tidigare kriser då Danmark, med stark ekonomi, setts som en säker hamn. Här har någonting hänt.”

Vad kan förklaringen vara?
”Den danska obligationsmarknaden präglas av god likviditet, även under turbulenta tider. Det kan helt enkelt vara så att det internationella kapitalet har valt att sälja obligationer i Danmark därför att det går att göra.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?