1515

Varselvåg bland arkitekter – efterlyser insatser av statliga fastighetsbolag

Arkitekter tar smällen först i dåliga tider, men återhämtar sig också snabbt när det vänder. Under coronakrisen har varsel om uppsägningar haglat i branschen.

Alexandra ­Hagen, vd för arkitektfirman White.
Alexandra ­Hagen, vd för arkitektfirman White.Foto:Lars Jansson

”Vi har hanterat de här svängningarna förut. Men det är inte roligt”, berättar Alexandra ­Hagen, vd för arkitektfirman White. 

Med över 800 anställda är White, i sällskap med Tengbom och konsultjätten Sweco, Sveriges största arkitektföretag. Dessa, tillsammans med en lång rad ­mindre byråer, har alla tvingats till permitteringar och varsel i år. 

”Vi är en väldigt bra konjunktur­mätare. Vi är alltid först när det går ned och först när det går upp”, fortsätter ­Alexandra ­Hagen.  

Redan 2019 präglades av avmattning, men i stället för en väntad återhämtning 2020 kom coronakrisen. Arkitektur är en konsultverksamhet, och därmed lätt att dra ned på för kunderna. Planering av nya projekt bromsas in snabbt när ekono­miska utsikter försämras. 

Visserligen finns det fortsatt brist på ­bostäder i flera storstäder, men om folk blir uppsagda och får problem att betala sina lån kan det få konsekvenser.

”Orosmolnet är den höga arbetslös­heten som har ökat under sommaren. Den är ett hot mot ekonomin och bostads­byggandet, om inte trenden vänds”, säger Alexandra Hagen. 

”När det är flera bostäder ute till försäljning är det inte läge att dra i gång nya bostadsprojekt.” 

Kommersiella projekt påverkades mest under våren. 

”Företag och butiker som fick svårt att betala hyran skapade oro på marknaden under våren. När vi nu ser rapporterna från det andra kvartalet verkar det som att flera fastighetsbolag med exponering mot kommersiella fastigheter har klarat sig bra hittills”, säger hon och fortsätter:

”Vi har ännu inte sett att det kommer i gång med nybyggen av kommersiella projekt, men semestrarna är inte riktigt över.”

Alexandra Hagen påpekar att statliga program än så länge inte lyckats dämpa krisen för branschen. Men hon ser statligt ägda fastighetsbolag – som Jernhusen, Akademiska hus eller Vasallen – som spelare som kan stimulera sektorn. Men då måste befintliga krav på lönsamhet sänkas, vilket skulle kunna bereda vägen för flera byggprojekt. 

Alexandra Hagen efterlyser också stat­liga insatser inom energieffektivisering, ombyggnad och renovering. 

”Detta är en satsning som görs på EU-nivå. I Danmark har man också gått den vägen och utformat ett stöd för ombyggnad”, säger hon.

”Vi kommer ur den här krisen genom att våga satsa igen.”

Ekonomisk ”smittospridning” till resten av byggbranschen är en fortsatt risk. 

”I Sverige har byggarbetsplatserna ­varit öppna och ganska opåverkade. Men om det inte ritas några hus känner byggindustrin av det ett år senare.”

Inte minst väntas spelplanen ritas om när människor och företag omprövar hur man använder sina arbetsytor.

”Vi kommer att behöva arbeta mer med det befintliga beståndet. Det kommer ­sannolikt att göras ombyggnader för att de kåkar som redan finns skall kunna ­användas mer effektivt”, säger Alexandra Hagen.

”Som arkitekter kan vi hjälpa till i den processen. I dessa ­tider är det viktigt att kunna ställa om snabbt.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?