Januari har inletts med ett flertal storvarsel och bolag som flaggar för tuffa bantningspaket. Telia räknar med att nära 1.500 tjänster försvinner under 2023, enligt vd Allison Kirkby. Vidare meddelade Systembolaget nyligen att man varslar motsvarande 20 procent av personalen på huvudkontoret, vilket berör ett hundratal anställda – en nedskärning som uppskattas frigöra 200 miljoner kronor.
Ytterligare ett bolag som varslar är hustillverkaren Obos, där 200 medarbetare vid fabrikerna i Myresjö och Vrigstad blir överflödiga när man halverar produktionstakten. Därtill försvinner 200 tjänster på Postnord. Senast i raden av techbolag som kapar personal är Spotify som gör sig av med 6 procent av personalen globalt (närmare 600 medarbetare). Förra veckan gick konsultjätten Microsoft ut med att man varslar 10.000, också globalt.
I fjol varslades drygt 30.700 anställda i landet, enligt Arbetsförmedlingens sammanställning. November utmärker sig som en dyster rekordmånad i 2022 års statistik, med ett varseltal som berörde cirka 5.680 personer. Under årets sista månad, som myndigheten nu summerat, blev knappt 2.500 varslade – alltså närmare 55 procent färre än i november.

Med hagelskuren av besked om neddragningar i januari ser dock varseltalen ut att stiga igen. Inom detaljhandeln varnar man för konsekvenserna av att rabatten för att anställa unga slopas i april.
”Det är näst intill oansvarigt av regeringen att höja arbetsgivaravgifterna för unga. Vi är näringslivets största arbetsgivare – var femte ungdom arbetar inom handeln. Höjningen kommer att påverka deras inträde på arbetsmarknaden”, säger Sofia Larsen, vd Svensk handel och tillägger:
”Än finns det tid att justera skatten i vårändringsbudgeten.”
Stämningen inom handeln är alltjämt mest pessimistisk i näringslivet, enligt Konjunkturinstitutets barometerdata som presenterades på torsdagen. Trots ett visst lyft jämfört med föregående mätning ser branschen fortsatt mörkt på läget.
”Handeln pressas från alla håll och har gjort det ett tag. Vi mötte konjunkturnedgången redan under hösten – varselsiffrorna vi ser nu kommer som ett nästa steg. Tyvärr tror vi att vi har det värsta framför oss”, fortsätter Sofia Larsen.
Bland bolag i sällanköpshandeln kämpar fyra av tio med att minska sina lager, visar undersökningen Handelsbarometern som också publicerades i dagarna. Backar man bandet till mars 2022 var läget i stort sett det omvända: Då rapporterade i stället 30 procent av handlarna med sällanköpssortiment att de behövde bygga på sina lagernivåer.
”Alla ville tro på en positiv framtid. Man kom också från en tuff period då det knappt gick att få tag i varor”, säger Sofia Larsen och pekar på mellandagsreorna som fortfarande pågår.
”Julhandeln som man hade hoppats skulle bli stark, blev inte som önskat. Därför har många valt att förlänga sina reaerbjudanden. Det är inte optimalt, men eftersom konkurrensen ofta är stenhård finns ingen annan utväg.”