Annons

Varseltalen tar ny fart: ”Det värsta framför oss”

Varselbeskeden avlöser varandra i tät följd. Telia, Spotify och Postnord är tre stora arbetsgivare som i dagarna trummat ut sparpaket. Inom handeln, där läget är särskilt pessimistiskt, varnar man för konsekvenserna av att skatten för att anställa unga höjs från april.
”Det är näst intill oansvarigt av regeringen”, kommenterar Sofia Larsen, Svensk Handel. 

Svensk handels vd Sofia Larsen.
Svensk handels vd Sofia Larsen.Foto:Cornelia Jönsson
Postnord är en i raden av stora arbetsgivare som varslat de senaste dagarna.
Postnord är en i raden av stora arbetsgivare som varslat de senaste dagarna.Foto:Cornelia Jönsson

Januari har inletts med ett flertal storvarsel och bolag som flaggar för tuffa bantningspaket. Telia räknar med att nära 1.500 tjänster försvinner under 2023, enligt vd Allison Kirkby. Vidare meddelade Systembolaget nyligen att man varslar motsvarande 20 procent av personalen på huvudkontoret, vilket berör ett hundratal anställda – en nedskärning som uppskattas frigöra 200 miljoner kronor. 

Ytterligare ett bolag som varslar är hustillverkaren Obos, där 200 medarbetare vid fabrikerna i Myresjö och Vrigstad blir överflödiga när man halverar produktionstakten. Därtill försvinner 200 tjänster på Postnord. Senast i raden av techbolag som kapar personal är Spotify som gör sig av med 6 procent av personalen globalt (närmare 600 medarbetare). Förra veckan gick konsultjätten Microsoft ut med att man varslar 10.000, också globalt. 

I fjol varslades drygt 30.700 anställda i landet, enligt Arbetsförmedlingens sammanställning. November utmärker sig som en dyster rekordmånad i 2022 års statistik, med ett varseltal som berörde cirka 5.680 personer. Under årets sista månad, som myndigheten nu summerat, blev knappt 2.500 varslade – alltså närmare 55 procent färre än i november. 

Svensk handels vd Sofia Larsen.
Svensk handels vd Sofia Larsen.Foto:Cornelia Jönsson

Med hagelskuren av besked om neddragningar i januari ser dock varseltalen ut att stiga igen. Inom detaljhandeln varnar man för konsekvenserna av att rabatten för att anställa unga slopas i april. 

”Det är näst intill oansvarigt av regeringen att höja arbetsgivaravgifterna för unga. Vi är näringslivets största arbetsgivare – var femte ungdom arbetar inom handeln. Höjningen kommer att påverka deras inträde på arbetsmarknaden”, säger Sofia Larsen, vd Svensk handel och tillägger:

”Än finns det tid att justera skatten i vårändringsbudgeten.”

Stämningen inom handeln är alltjämt mest pessimistisk i näringslivet, enligt Konjunkturinstitutets barometerdata som presenterades på torsdagen. Trots ett visst lyft jämfört med föregående mätning ser branschen fortsatt mörkt på läget. 

”Handeln pressas från alla håll och har gjort det ett tag. Vi mötte konjunkturnedgången redan under hösten – varselsiffrorna vi ser nu kommer som ett nästa steg. Tyvärr tror vi att vi har det värsta framför oss”, fortsätter Sofia Larsen. 

Bland bolag i sällanköpshandeln kämpar fyra av tio med att minska sina lager, visar undersökningen Handelsbarometern som också publicerades i dagarna. Backar man bandet till mars 2022 var läget i stort sett det omvända: Då rapporterade i stället 30 procent av handlarna med sällanköpssortiment att de behövde bygga på sina lagernivåer. 

”Alla ville tro på en positiv framtid. Man kom också från en tuff period då det knappt gick att få tag i varor”, säger Sofia Larsen och pekar på mellandagsreorna som fortfarande pågår. 

”Julhandeln som man hade hoppats skulle bli stark, blev inte som önskat. Därför har många valt att förlänga sina reaerbjudanden. Det är inte optimalt, men eftersom konkurrensen ofta är stenhård finns ingen annan utväg.”

Innehåll från Serafim FinansAnnons

Experter: Stökig marknad just nu – så kan du säkra tillväxtplanen

Anna Rytterling och Joakim Wiksten på Serafim Finans.
Anna Rytterling och Joakim Wiksten på Serafim Finans.

På kort tid har högkonjunkturen slagit om till lågkonjunktur. I det nya klimatet har traditionella kreditgivare såsom banker blivit mer försiktiga. Men även i tuffa tider kan möjligheter dyka upp för bolag som vill växa.

– Då krävs kapital. Därför kan det vara en god idé att se till alternativa finansiärer som passar just ditt företags behov, säger Joakim Wiksten på Serafim Finans.

Skräddarsydda finansieringslösningar från Serafim Finans som möjliggör tillväxt

I fjol ökade svenska företag investeringstakten med drygt 20 procent jämfört med 2021, enligt SCB:s investeringsenkät. Men prognosen för 2023 ser mer dyster ut och SCB spår en minskning på 18 procent. Det ekonomiska läget med inflation, stigande räntor och en sjunkande köpkraft slår nu mot många branscher och företag.

– Traditionella kreditgivare och andra investerare har generellt sett blivit mer försiktiga och vill ofta inte ta sig an nya kunder i dessa tider. Även riskviljan minskar vilket gör att nyckeltal måste se ännu bättre ut än tidigare. Dessutom drar beslutsprocesser ut på tiden, säger Joakim Wiksten som är vd på Serafim Finans, ett kreditmarknadsbolag som hjälper företag med flexibla och långsiktiga finansiella lösningar.

I det här klimatet riskerar entreprenörer med tillväxtplaner att missa goda tillfällen för investeringar eller förvärv, konstaterar han.

– Du kanske har ett investeringsfönster på fyra veckor som du går miste om bara för att besluten tar för lång tid. Genom att involvera en engagerad rådgivare tidigt i processen kan ni säkerställa att finansieringsutrymme finns när behovet är skarpt.

Att många företag fortsatt vill växa bekräftas av en global vd-undersökning som konsultbolaget PwC har låtit göra. Där svarar 73 procent av de tillfrågade företagsledarna att de visserligen är pessimistiska vad gäller den globala ekonomiska tillväxten, men samtidigt säger 60 procent att de inte planerar att skjuta upp affärer under 2023.

Flexibilitet en fördel i oroliga tider

De svårare tiderna kan dessutom skapa nya möjligheter såsom förvärv, eftersom värderingar sjunker och konkurrensen om affärer minskar. Men för att ta del av tillväxtmöjligheterna ​​gäller det att ha tillgång till kapital, menar Anna Rytterling som är affärsområdeschef för företag på Serafim Finans.

Hon noterar att det har skett ett skifte det senaste decenniet då många nya aktörer tillkommit utanför banksystemet, och under de senaste åren har allt fler företag sökt sig utanför storbankerna till alternativa finansiärer.

– En bra relation med en långsiktig finansiell partner är A och O om du vill växa. I dag finns dessa i allt större utsträckning utanför storbankssystemet. Alternativa finansiärer som vi är ofta inte lika modellstyrda utan kan vara mer flexibla vilket blir en fördel i oroliga tider. Vi har i regel också kortare beslutsprocesser, säger hon.

Anna Rytterling lyfter även fram att Serafim Finans genom sin smalare nisch, med rådgivare som har lång erfarenhet av företagsfinansiering, kan lägga mer fokus på kunden och deras specifika finansieringsbehov.

– Det handlar mer om att våga utmana de traditionella kreditgivarna och att leta efter en finansiär som passar just ditt bolags behov – nu och på lång sikt. Storbankerna passar vissa, medan vi passar bättre för andra. Vi kan dessutom vara både huvudfinansiär och ett komplement till andra finansiärer, säger hon.

Ha koll på affärsmodellen och risker

Men hur ska bolag med tillväxtambitioner agera för att säkra finansiering i dagens läge?

Först och främst behöver man ha koll på sin affärsmodell och hur den kommer att generera kassaflöden och lönsamhet, slår Joakim Wiksten fast.

– Lika viktigt är det att identifiera eventuella risker och hur du kan hantera dessa. Självklart är det också viktigt att ha bra kontroll på likviditeten och att se över hur den kan utvecklas i stressade situationer. Ha en plan för hur likviditeten kan stärkas om det behövs – med lån eller eget kapital, säger han.

En tydlig och transparent dialog med sin finansieringspartner är också viktig. Liksom att investera tid i att låta sin rådgivare sätta sig in i och förstå affärsmodellen och logiken bakom ett finansieringsbehov.

– Har ni en bra relation kan den personen vara ett stöd och ett bollplank som gör det lättare att hitta lämpliga lösningar. Ju mer insatt din rådgivare är desto lättare blir det, säger han.

Vilken finansieringslösning går bäst hand i hand med ert företags tillväxtplan? Läs mer om Serafim Finans tjänster

 

Mer från Serafim Finans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Serafim Finans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera