1515

Varningen: Minskad prutmån varslar om stigande boräntor

Bankerna ligger i startgroparna för höjda rörliga boräntor, trots att Riksbanken ligger still. Den slutsatsen drar jämförelsetjänsten Comboloan, efter rapporter om krympande rabatter för ränteförhandlare.

Början av året innebär för många att det rörliga bolånets villkor ska förnyas, framför allt brukar ränterabatten vara tidsbegränsad och behöva förhandlas på nytt.

Nu varnar jämförelsesajten Comboloan i en ny rapport för att bankerna börjar strama åt prutmånen på boräntorna.

Bankernas faktiska snitt för rörliga räntor har legat still de senaste fem månaderna, enligt Comboloan.

Snitträntor hos storbankerna, SBAB och Danske Bank låg den senaste månaden på mellan 1,49 och 1,66 procent för boräntor med tre månaders bindningstid, där Danske låg lägst och Nordea högst.

Däremot har de förhandlade nivåer som rapporteras in av Comboloans ränteprutande medlemmar stigit den senaste femmånadersperioden.

Riksbankens styrränta har i ett år legat still på minus 0,5 procent och väntas gå mot en höjning först om ytterligare ett år, enligt Riksbankens bedömning. Men Comboloan ser krympande rabattmöjligheter för pålästa prutare som en förvarning om att tremånadersräntorna är på väg uppåt.

”Genom att titta på Comboloans förhandlade räntor kan vi snabbt fastslå att räntorna inte alls är fastfrusna, tvärtom är den djupfrysta räntebotten för längesedan passerad”, skriver Comboloan i sin rapport.

Snittnivån för samtliga medlemmars förhandlade rörliga boräntor hos jämförelsetjänsten steg med 0,13 procentenheter till 1,34 procent under femmånadersperioden september-januari, enligt rapporten.

För den allra vassaste femtedelen bland räntepressarna steg snittet för rörligt med 0,23 procentenheter till 1,19 procent under samma period.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?