1515
Annons

Varningen: Bolånechocken kan slå hårdare än inflationen

Hushållen kan vänta sig en bolånechock om Riksbanken höjer räntan lika mycket som marknaden nu prissätter. Det säger Danske Banks chefsekonom Michael Grahn, som räknar med ett tvåsiffrigt boprisfall. 

”Det skulle kunna slå lika mycket mot hushållen som inflationen – om inte ännu mer”, säger han.

Riksbankschef Stefan Ingves.
Riksbankschef Stefan Ingves.Foto:TT

De globala inflationssiffrorna fortsätter att vara de högsta på flera decennier. Förra veckan stod det klart att priserna i Sverige ökade med 7,2 procent i maj vilket var den högsta ökningstakten på 30 år.

Danske Banks chefsekonom Michael Grahn säger att många tidigare har haft svårt att förstå varför Riksbanken har ett inflationsmål på kring 2 procent, men att det har blivit tydligt de senaste månaderna.

”Det här urholkar hushållens inkomster och vi tror att det har en tydlig negativ effekt på hushållens konsumtion”, säger han till Di i samband med att Danske Bank släpper ny konjunkturrapport på tisdagen.

Banken har tidigare beräknat att den högre inflationen minskar svenska hushållens köpkraft med 80 miljarder kronor. I år väntas ändå privatkonsumtionen öka med 2,6 procent samt 1,7 procent nästa år, enligt den färska prognosen.

Vissa hävdar att sparandet som har byggts upp under pandemin skulle kunna lindra köpkraftssmällen, men ett sådant scenario tror inte Michael Grahn på.

”Sparandet lägger man i en aktiefond, räntefond eller möjligen på ett bankkonto. Förra året minskade sparandet och tittar du på vad som har hänt hittills i år så har vi två kvartal med börsfall och stigande räntor. Vi ser inte att det finns något ackumulerat sparande som man kan ta mycket pengar från, för det är till viss del bortblåst.”

Han tillägger att hushållens nettoförmögenhet är högre i dag än innan pandemin men att det inte hjälper i nuläget.

”När folk märker att de blir fattigare så agerar man också efter det.”

Enligt Michael Grahn prissätter marknaden nu att Riksbanken kommer att höja räntan med 3 procentenheter fram till slutet av nästa år. Det skulle få stora konsekvenser för hushållens bolånekostnader, spår han.

”I slutet av förra året låg hushållens räntekostnader på ungefär 60 miljarder kronor, och den siffran kan både dubblas och kanske till och med trefaldigas om man blickar framåt. Det skulle kunna slå lika mycket mot hushållen som inflationen gör – om inte ännu mer.”

Danske Bank räknar med att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter under var och ett de tre nästkommande mötena i år och 25 punkter i februari nästa år.

”Riksbanken kommer att marschera snabbt i år men vid något tillfälle vore det klokt att stanna upp och titta om det är nog. Risken är att man tar i för mycket och så får vi en recession på halsen.”

Chefsekonomen tror inte att ekonomin går in i en längre lågkonjunktur, även om han inte utesluter att vi redan nu är inne i en teknisk recession med två kvartal på raken med negativ tillväxt. Han tror ändå att vi rör oss mot en positiv riktning nästa år.

Vad skulle få inflationen att bli ett mer ihållande problem?
”Det skulle ske om det blir väldigt höga kompensationsgrader i lönerörelsen, för då kommer även det inhemska kostnadstrycket att stiga vilket vi inte riktigt har sett i dagsläget. Vi tror inte att det blir så utan att inflationen kommer ned nästa år.”

Med den ränteuppgång som Danske Bank räknar med är det rimligt att tro att bostadspriserna faller med ungefär 10 procent fån de nuvarande nivåerna, säger Michael Grahn. 

”Vid 10 procent är vi inte ens tillbaka där vi har varit under pandemin, men om det blir större nedgångar – om vi börjar prata 20 procent – så kommer vi att få mycket mer allvarliga återverkningar på ekonomin. Där är vi inte riktigt ännu.”

Vad kan de här 10 procenten få för påverkan?
”Det kommer att sätta sig lite på tillväxten och dämpa bostadsinvesteringar. I kölvattnet av det finns det anledning att tro att bostadsinvesteringar kommer att dämpas och vi har redan sett att byggstarterna har gått ned.”


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?