Annons

Varnar för negativ ränta på sparkontot

En sänkning av reporäntan är troligare än en höjning, enligt Peder Beck-Friis på den amerikanska kapitalförvaltaren Pimco.

Han varnar också svenska hushåll för att negativa räntor på sparkontot snart kan bli verklighet.

Foto:Henrik Montgomery/TT

”Ju längre tid räntorna är negativa desto mer ökar pressen på att bankerna för vidare det till spararna”, säger Peder Beck-Friis på den Kalifornienbaserade kapitalförvaltaren Pimco, som förvaltar tillgångar för motsvarande 18.200 miljarder kronor.

Det första steget mot en räntesänkning blir att Riksbanken på torsdag tar bort en räntehöjning kring årsskiftet ur prognosen, enligt Beck-Friis. Han tror att den skjuts upp ett år eller raderas ut helt och hållet.

”Och om utvecklingen fortsätter som den gör nu är sannolikheten för att Riksbanken sänker förhållandevis hög”, säger han.

”Inte inom kort, men kanske mot mitten av nästa år”, tillägger han.

Utrymmet för Riksbanken att sänka beräknar han till cirka 0,50 procentenheter, alltså ned till rekordlåga minus 0,75 procent.

Om det låga ränteläget håller i sig i flera år framöver tror Beck-Friis att det med tiden blir svårt för svenska banker att inte börja ta ut negativa räntor på sparkonton, precis som vissa konkurrenter i Danmark och Tyskland redan har börjat göra.

Detta trots att de svenska bankernas finansiering till stor del utgörs av lån på finansiella marknader snarare än inlåningskonton – och trots att de i grunden är bättre kapitaliserade och mer lönsamma än de flesta europeiska konkurrenter.

Inför torsdagens räntebesked har det kommit både positiva och negativa signaler.

Tidigare i veckan ökade sannolikheten för en så kallad mjuk brexit i och med att den brittiska regeringens och EU:s förhandlare gjort upp om ett nytt utträdesavtal. Tidigare i oktober kom dessutom en symbolisk miniuppgörelse i handelskonflikten mellan USA och Kina.

I andra vågskålen ligger fortsatt stor geopolitisk osäkerhet, inte minst i Mellanöstern. Dystra konjunktursignaler tynger också. Vägledande prognosmakare, som Internationella valutafonden (IMF), varnade inför sitt höstmöte i Washington i helgen för att världsekonomin står inför den djupaste och bredaste globala lågkonjunkturen sedan finanskrisen 2008–2009.

Swedbanks chefsekonom Anna Breman pekar även på att inflationen i Sverige har överraskat på uppsidan, med ett inflationstryck i linje med Riksbankens prognos.

”Det är ovanligt spännande, givet världskonjunkturen och givet att Riksbanken än så länge har hållit fast vid synen att de kan höja räntan trots att alla stora centralbanker ligger still eller flaggar för räntesänkningar”, säger Breman.

Reporäntan ligger just nu på minus 0,25 procent. I Riksbankens ränteprognos från september skissas det på en räntehöjning till noll kring årsskiftet.

Breman håller med Beck-Friis om att detta troligen inte blir av. Och de är långt ifrån ensamma.

Kollegan Robert Boije, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB säger att det inte finns någon anledning för Riksbanken att höja reporäntan förrän tidigast mot slutet av 2021 eller 2022.

”Vid en mer betydande global konjunkturnedgång kan Riksbanken i stället behöva sänka reporäntan i närtid”, säger han.

För svenska bolånetagare innebär detta att rörliga boräntor väntas ligga kvar på historiskt mycket låga nivåer de kommande åren, enligt Boije.

”Risken förknippad med att välja rörlig ränta förefaller liten samtidigt som premien för att välja en bunden ränta är låg”, säger han.

Skulle Riksbanken trots allt fullfölja tidigare ränteprognos och höja räntan kring årsskiftet ser Boije en risk för att förtroendet för inflationsmålet skadas ordentligt.


Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?