1515
Annons

Varnade för robotar – hoppar av presidentracet

Entreprenören Andrew Yang kastar in handduken i racet om att bli Demokraternas presidentkandidat.

Han gjorde sig känd bland annat för varningar om den fjärde industriella revolutionen.

Foto:David J. Phillip

Med drygt 90 procent av rösterna i New Hampshire räknade hade Andrew Yang bara fått 2,8 procent av rösterna. Det innebär en åttondeplats samt att han inte får med sig några delegater till Demokraternas konvent i sommar. Efter ett liknande resultat i Iowa hade inför tisdagens val signalerat att han skulle behöva nå topp fyra för att fortsätta kampanja.

”Jag är en mattekille och siffrorna visar att vi inte kommer att vinna denna kampanj. Jag är inte en person som vill ta emot donationer och stöd i en tävling som vi inte kommer att vinna. Så i kväll meddelar jag att jag avslutar min presidentkandidatur”, sa han på tisdagskvällen, enligt New York Times.

Andrew Yang har under sin kampanj varnat för att automation och robotar kommer att leda till massarbetslöshet och kaos och har föreslagit något som liknar medborgarlön.

Avhoppet kan gynna Bernie Sanders – många av Yangs mest lojala fans uppger att de röstade för Vermontsenatorn 2016, skriver New York Times, som dock påpekar att effekten på sin höjd blir marginell.

”Jag kommer att stödja vem det än är som blir Demokraternas presidentkandidat”, sa han själv på valmötet där han meddelade att han hoppade av.

Under sin kampanj drog han in 30 miljoner dollar, 290 miljoner kronor, i bidrag.

Andrew Yang har både verkat som företagsadvokat och startupentreprenör.

Även senatorn Michael Bennet hoppade av demokraternas presidentrace natten till onsdagen. Han fick bara 0,3 procent av rösterna i New Hampshire. 

 


Så förbereder sig Washington inför installationen

Foto:Jose Luis Magana

Washington DC har skruvat upp beredskapen rejält efter stormningen av kongressen och inför installationen av en ny president.

Stora delar av staden bommar igen helt, varpå militärer och barriärer tar plats på gatorna för att demokratin ska ha sin gång.

Polisväsendet och nationalgardet spänner musklerna i USA:s huvudstad, för att försvaret av de demokratiska institutionerna inte ska tagna på sängen på nytt på onsdag, då Joe Biden ska sväras in som landets nye president.

Redan inför omröstningen i onsdags i representanthuset, om att väcka ett riksrättsåtal mot president Donald Trump, hade tusentals medlemmar av nationalgardet tagit plats i Kapitolium, där de också övernattade.

Vid den kommande installationen väntas tiotusentals personer från polisen och nationalgardet hålla vakt i och kring en särskild säkerhetszon som upprättats i stadens centrala delar. Vanliga medborgare uppmanas att hålla sig borta. 

Under veckan har höga barriärer upprättats runt omkring kongressområdet och andra myndighetsbyggnader. Människor som pendlar in och ut ur Washington DC har begränsats av vägspärrar vid alla in- och utfarter. Vissa stora gator stängs helt och hållet, många med betonghinder.

Hela parkområdet National Mall, som omfattar Kapitolium, Washingtonmonumentet, Lincolnmonumentet och de långa vattenbassängerna däremellan, kommer att vara stängt enligt The Washington Post. När en amerikansk president svärs in brukar denne vanligtvis kunna blicka ut över folkmassor som sträcker sig över dessa fält, men inte denna gång.

”Jag skulle säga att om du kommer för att titta så kommer du inte kunna se någonting. Du skulle kanske kunna se toppen av Kapitolium”, säger en anonym tjänsteman till tidningen. 

Stadsmyndigheterna har aviserat att 13 tunnelbanestationer kommer att hålla stängt.

Privata bolag agerar också. Airbnb har ställt in bokningar i Washingtonområdet under dagarna före installationen. Flygjätten Delta har tagit ett för USA ovanligt beslut att inte tillåta passagerare att checka in vapen på flygturer till huvudstaden.

En reporter på tv-kanalen Fox News berättar i sändning att Washingtons ”downtown” för närvarande påminner mer om den så kallade gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad, där politiska institutioner och ambassader länge stått under strängt beskydd från yttre attacker.

En kvinna som nyhetsbyrån AFP talar med på gatan känner inte helt igen sig efter sitt senaste besök för ett år sedan.

”Det är vanligtvis människor som går omkring överallt. Det är väldigt, väldigt tyst. Jag tycker nästan staden är som ett spöke av sig själv”, säger hon. 

Den federala polismyndigheten FBI har larmat om att väpnade protester till stöd för den avgående presidenten planeras inte bara i Washington, utan vid delstatsparlamentens säten i flera delstater. Och inte bara på installationsdagen nästa vecka utan också under den kommande helgen.

Nationalgardet stationeras ut på många håll och den federala ordningsmakten är inblandad över hela landet.

”Även om enskilda delstatshuvudstäder har varit föremål för hot och faktiskt våld genom åren så är den nuvarande situationen unik sedan åtminstone veckorna efter 11 september 2001”, säger James Nash, talesperson för USA:s guvernörers gemensamma organisation NGA, till Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?