Annons

Varmt mottagande för Pandoxaffär

Hotellfastighetsbolaget Pandox meddelade på fredagsmorgonen att de förvärvar sju hotellfastigheter ute i Europa för omkring 4,1 miljarder kronor. Nyheten möttes med öppna armar på Stockholmsbörsen och aktien stiger med drygt 5 procent.

Bild:Mikael Björk

Stockholmsbörsen fortsätter att belöna förvärv och storaffärer. Senast ut är Pandox som på fredagen meddelade att bolaget förvärvar sju hotellfastigheter från Invesco Real Estate för cirka 4,1 miljarder kronor.

Av de sju hotellen är fyra lokaliserade i Tyskland medan två återfinns i Österrike samt ett i Nederländerna. Totalt rymmer de sju hotellen 1.744 rum vilket ger ett förvärvspris på omkring 2,35 Mkr per rum.

”Vi anser att det är ett attraktivt pris som är mycket lägre än om hotellen hade byggts från grunden. Detta stärker vår närvaro i Tyskland som är den största marknaden i Europa. Dessutom etablerar vi Pandox i två nya länder: Österrike och Nederländerna. Detta är vackra hotell lokaliserade i stora städer med strategiska lägen”, säger Anders Nissen, vd för Pandox, under fredagens telefonkonferens.

De förvärvade hotellen drivs av NH Hotells, Rezidor och Grand City Hotell under varumärkena NH, Radisson Blu och Park Hotel Amsterdam.

”Äntligen har vi hittat ett hotell i Amsterdam efter att ha försökt etablera oss i staden i flera år”, säger Anders Nissen.

Förvärvet väntas öka bolagets hyresintäkter med omkring 250 miljoner kronor och portföljen har ett direktavkastningskrav på 5,7 procent. Affären ökar även Pandox portföljvärde till omkring 37,7 miljarder kronor från tidigare 33,1 miljarder kronor.

”De marknader vi tror kommer ha den starkaste utvecklingen nästa år är Amsterdam och Wien medan hotellen i Tyskland är i en mer stabil fas. Tyskland har ett starkt 2016 i ryggen och vi kommer möta många starka kvartal för våra tyska hotell”, säger Anders Nissen.

När det kommer till 2017 säger Anders Nissen att de inte väntar sig en dålig hotellmarknad, men att Pandox möter starka jämförelsekvartal på de flesta marknaderna.

”Det främsta skälet till att vi köper under den här delen av affärscykeln är att vi anser att det är ett attraktivt pris”, säger Anders Nissen.

Hyresavtalen för de nya hotellen är omsättningsbaserade med garantihyresnivåer och portföljens genomsnittliga återstående löptid ligger på 19 år.

Förvärvet föll i god jord på Stockholmsbörsen och efter två timmars handel hade aktien stigit drygt 5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?