Hoppa till innehållet

Annons

Värmlandsvinnaren hittade sin mentor bland kunderna

KARLSTAD.
Anders Nybakk fastnade för det kreativa skapandet i markanläggningsbranschen. Framgången har kommit via hårt arbete och genom att hitta inspiration hos andra som har lyckats.

”Jag är väldigt nyfiken på andra människor”, säger han.

Anders Nybakk startade Stodene Markarbeten 2016. Nu är företaget årets Gasellvinnare i Värmland.
Anders Nybakk startade Stodene Markarbeten 2016. Nu är företaget årets Gasellvinnare i Värmland.Foto:Cornelia Jönsson

Stodene Markarbeten startades 2016. Att det blev eget företag för Anders Nybakk var ingen slump. Redan som tolvåring fixade han jobb genom att klippa gräsmattor åt grannar hemma i norska Magnor som ligger precis vid gränsen mot Värmland. Sedan blev det andra extrajobb och studier på universitetet i Karlstad. Men målet var hela tiden att en dag starta eget.

”Jag har alltid älskat att jobba”, säger han.

I markbranschen hamnade Anders Nybakk av en tillfällighet 2005.

”Vi gjorde mycket trädgårdsanläggningsjobb och jag tyckte det var väldigt roligt att få skapa något.”

”Jag tog rygg på de som var duktiga för att lära mig mer. Jag har alltid varit intresserad av det. Så är det fortfarande. Jag inspireras av kunniga och duktiga människor som brinner för det de gör, och jag läser och lyssnar gärna på intervjuer och poddar med människor som har lyckats förverkliga sina mål och drömmar.”

Anders Nybakk startade bolaget på egen hand och är fortfarande ensam ägare.

”Allt har kommit successivt. Vi har vuxit i takt med efterfrågan.”

Den första personen anställdes efter ett år. I dag har Stodene Markarbeten, årets Gasellvinnare i Värmland, 12 anställda och tre verksamhetsgrenar; infrastruktur i form av kabelgrävning, privat marknad som stensättning och trädgård, samt företagsmarknaden.

”Vi kan finnas med som underentreprenörer till större företag, till exempel vid nybyggnation av fastigheter.”

I takt med att bolaget har vuxit har Anders Nybakks arbetsuppgifter förflyttats mer och mer från fältet till kontoret. 

”Det är en omställning som har tagit lite tid men ju fler vi är desto mer struktur behövs. Och jag tycker att det blir roligare och roligare. Det blir ett annat slags skapande, kan man säga.”

”Att starta ett företag är ungefär som att få ett barn, det ska växa vilket går i olika faser. Och man kan inte springa innan man lär sig gå. Jag har blivit mer medveten om det här på senare tid, att man ibland behöver stanna upp och reflektera och ta in vad man har åstadkommit och vart man vill fortsätta vidare.”

Foto:Cornelia Jönsson

För Anders Nybakk har en oväntad mentor blivit en viktig person som hjälpt honom i utvecklingen.

”Vi utförde en entreprenad hos en privatkund som var väldigt nöjd både med utförandet och med bemötandet han fick. Det visade sig att han själv var en erfaren företagare i en annan bransch. Vi höll kontakten och han erbjöd sin hjälp med att ta mitt företag genom de olika faserna.”

I dag har relationen formats till ett mentorskap som Anders Nybakk sätter stort värde på.

”Att kunna ta upp luren och bolla mina frågor när de dyker upp, det betyder mycket. Vi pratar mycket om företagsstruktur och ledarskap. Att jag som arbetsgivare får min personal att trivas och må bra betyder allt. De är ju det viktigaste jag har”, säger han.

”Det är ingen one-man-show att driva ett växande företag. Jag har även min familj att tacka för mycket. Utan deras stöd hade det heller aldrig gått.”

En årligt återkommande utmaning för markbranschen är vintern. Men Anders Nybakk har sett till att hitta nya vägar för att parera lågsäsongen.

”Har vi fem grävmaskiner stående så gör jag vad jag kan för att hitta jobb för dessa. Kanske finns det ett byggföretag som behöver extra grävhjälp, eller så hittar jag något annat. Man får hitta lösningar.”

Mycket tid går förstås till företaget, men Anders Nybakk har en plats till som han verkligen prioriterar högt, nämligen som ledare på fotbollsplanen för 12-årige sonen och hans lagkompisar i Hertzöga BK.

”Jag har vuxit upp med idrott och älskar det. Det finns en hel del paralleller mellan lagidrott och att driva ett företag. Det måste vara ett lagarbete. Ensam är inte stark.”

”Att följa båda mina barns idrotter är enormt viktigt för mig, och att få vara ledare för det här gänget betyder jättemycket. Där kan jag koppla bort allting annat och bara vara i nuet.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera