1515

Värmländsk medicinteknik på export till hela världen

SKÅRE.
I och med pandemin ställdes en del av produktionen om och Aurena Laboratories började tillverka desinfektionsmedel i större skala. Men parallellt pågår även den snabba utvecklingen av allt annat som ryms i den medicintekniska fabriken, ägd av bröderna Magnus och Lars Hedman.

Hannah Gustafsson arbetar i den toppmoderna medicintekniska fabriken i värmländska Skåre.
Hannah Gustafsson arbetar i den toppmoderna medicintekniska fabriken i värmländska Skåre.Foto:Ida Thunberg

För att omsätta nära 200 miljoner kronor, ha 85 anställda och leverera till över 60 länder är inte Aurena Laboratories något särskilt välkänt bolag, ens hemma i Värmland. Mycket beroende på att deras produkter oftast säljs under andra, betydligt mer välkända varumärken inom läkemedelsbranschen.

I Skåre strax utanför Karlstad ligger en toppmodern medicinteknisk fabrik där verksamheten kan beskrivas som en mix av läkemedelsproduktion och medicinteknik. Störst är man på nässprejer.

”Utöver tillverkningen av våra egna produkter har vi etablerat oss som kontraktstillverkare av medicinska sprayprodukter”, säger Lars Hedman.

Bolaget Aiolos startades 1984 av Bengt Hedman. Under 1990-talet låg fokus på medicinteknik, och framför allt inhalationshjälpmedel för astmatiska sjukdomar. Sönerna Magnus och Lars Hedman satt då i styrelsen men hade andra jobb också. Under slutet av 1990-talet inleddes ett utvecklingsprojekt med inriktning mot sprayprodukter och en ny typ av sårtvättsprodukter. År 2000 lades den nya inriktningen av verksamheten i ett separat bolag.

”Vi började verkligen småskaligt. Det tog ett år innan vi levererade till de första kunderna”, säger Magnus Hedman.

Aiolos såldes 2006 och det nya namnet för verksamheten som nu hade utvecklats till att bli en kombination av medicinteknik och läkemedel blev Aurena Laboratories.

”Vi hade ända från början, målsättningen att vi skulle jobba på den internationella marknaden” säger Lars Hedman.

I dag går 90-95 procent av tillverkningen på export. I fabriken i Skåre sker utveckling och tillverkning av produkterna, oftast i samarbete med någon stor aktör under vars namn produkten sedan säljs. De flesta av kunderna de levererar till är hemliga, men några av Aurenas samarbetspartners är globala jättar som Boots, Convatec och Stada.

I Skåre sker även monteringen av sprayflaskorna som är av många olika slag, och sedan fylls flaskorna upp med sitt innehåll. Förutom nässprayer finns även ögonduschar, sårvårdsprodukter, desinfektionssprayer med mera i portföljen.

”För oss har det varit en framgångsfaktor att vi har utvecklat våra egna produkter under alla dessa 20 år”, säger Magnus Hedman.

Bröderna Magnus och Lars Hedman.
Bröderna Magnus och Lars Hedman.Foto:Ida Thunberg

År 2016 valde bröderna att satsa på en ny produktionshall.

”Vi har varit bra på att återinvestera, det har vi alltid prioriterat. Vi har också stått fast vid valet att vi ska vara ett helt familjeägt bolag”, säger Magnus Hedman.

I nässprayerna används för vissa produkter saltvatten från svenska västkusten.

”Vi har byggt en havsvattenreningsanläggning där vi renar vatten som hämtas utanför Lysekil. Vi har också ett samarbete med Havets hus”, säger Lars Hedman.

Majoriteten av de produkter som Aurena tillverkar är klassade som medicinsk teknik men redan 2006 inledde man tillverkningen av sin första läkemedelsklassade produkt för den amerikanska marknaden.

”Så vi har amerikanska läkemedelsverket här för regelbundna kontroller”, säger Magnus Hedman.

Att just Aurena har fått förtroendet att tillverka åt många stora varumärken förklarar bröderna Hedman framför allt med att bolaget aldrig har kompromissat med kvaliteten.

”Vi har fortsatt att attrahera ledande drömkunder genom åren. För stora bolag är det ingen självklarhet att välja en liten fabrik i Värmlandsskogarna. Men vi är ett ganska ofarligt bolag att jobba med. Som kund kan du prata direkt med ägarna om du vill det. Många uppskattar smidigheten”, säger Magnus Hedman.

Kombinationen av de båda brödernas kompetenser tycks också vara lyckosam.

”Magnus är väldigt visionär och jobbar med alla tentakler ute”, säger Lars Hedman och brodern tar vid:

”Lars är mycket struktur. Han är otroligt analytisk och ställer alltid kritiska frågor. Kombinationen har gjort att vi har kunnat bygga ett välmående företag som är självfinansierat, samtidigt som vi har örat mot rälsen och hittar nya affärsmöjligheter.”

När pandemin slog till skapades snabbt ett samarbete mellan Aurena och det svenska forsknings- och utvecklingsbolaget Lipidor. I mars lanserades en virusdödande, hudvänlig spray, som säljs på apotek. Tillsammans donerade man också 10.000 sprayflaskor med desinfektionsmedel till särskilt covid-drabbade områden i Kina.

”Nu håller vi på med flera pandemirelaterade projekt som bland annat handlar om att ta fram desinfektionsprayer som inte innehåller alkohol. Vi har identifierat en lösning för att kunna desinficera stora ytor på ett mer skonsamt sätt”, säger Magnus Hedman.

Bröderna konstaterar att de tror på en bra framtid för familjeföretaget och fortsatt tillväxt är ett tydligt fokus.

”Vi har många spännande utvecklingsprojekt på gång. Vi jobbar oss uppåt i vår näringskedja där vi hela tiden försöker att skapa ett högre värde för kunderna”, säger Lars Hedman.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?