1515

Värmlands Gasellvinnare spånar fram bra arbetsmiljö för industrin

Säkerheten framför allt. Med människan i centrum. Lena Jonsson driver konsultföretaget Wermkon – Gasellvinnare i Värmland – som bland annat jobbar med arbetsmiljön på industrier.

Wermkons grundare Lena Jonssons mål är att bolaget ska nå 100 miljoner kronor i omsättning och 80 anställda år 2025. I dag har man 20 anställda och runt 20 Mkr i omsättning.
Wermkons grundare Lena Jonssons mål är att bolaget ska nå 100 miljoner kronor i omsättning och 80 anställda år 2025. I dag har man 20 anställda och runt 20 Mkr i omsättning.Foto:Jack Mikrut

Det är en småruggig höstdag på Billerud Korsnäs stora anläggning i värmländska Gruvön, där produktionen av kartong, kraftpapper och mycket annat pågår med hög intensitet.

900 personer är anställda här och ­kraven på säkerhet är höga. För att säkerställa att lagar och regler efterlevs finns flera konsulter från Wermkon på plats. Och likadant ser det ut på flera anläggningar och projekt runt om i landet.

”Det kan vara ett nytt projekt eller en fabrik som vi kommer till men det behöver inte alls vara så, utan det kan vara en kund som har en befintlig anläggning som kanske känner att rutinerna behöver ses över av någon anledning. I dag har ju säkerheten lyfts till en helt annan nivå. Det kan också handla om att anläggningens utrustning har förändrats på något sätt”, säger Lena Jonsson, ­grundare och ägare av Wermkon.

Hon startade bolaget 2015 efter att ha jobbat inom industrin i större delen av sitt yrkesliv. Hon fick fort stora kunder, till exempel SSAB, och jobbade i projekt som blev lyckade och uppskattade.

Efterfrågan växte, inte minst genom uppdrag inom det som brukar kallas HSE: hälsa, säkerhet och miljö. Lena Jonsson insåg att detta var ett framtidsben att satsa på, och hon fick rätt.

”Vi står på tre ben när det gäller arbetsmiljö. Vi jobbar inom processer, och så vill vi lägga våra processer i en digital värld. Det tredje benet är att vi är på plats. Vi är med och skapar rutiner, gör ­riskanalyser, utför skyddsronder, och så är vi på plats och ser till att detta efterföljs. Allt för att skapa en trygghet för kunden.”

”Det handlar inte om att vara polis utan om att hjälpa till. Vi är ett team med de som jobbar.”

Wermkon blir ofta ett viktigt komplement till platschefen ute på arbetsplatsen. En platschef kanske sällan har tid att dagligen jobba operativt med arbetsmiljön utan behöver någon med rätt ­kunskap som kan vara på plats bland medarbetarna.

”Det kan vara enkelt i teorin att tänka hur man vill ha säkerheten på sin anläggning, men den stora utmaningen är att få det att fungera i det dagliga arbetet. Det råder en nollvision i dag – kraven på säkerhet är höga.”

Lena Jonsson lyfter fram en aspekt till som hon menar gör det ännu viktigare att en person med ansvar för säkerhets- och andra arbetsmiljöfrågor finns på plats dagligen.

”Det handlar om den inre stressen som många känner i dag. Det gäller att få med människan hela vägen – förstå att det är människor därute, inte robotar.”

Lena Jonsson återkommer gång på gång till vikten just av att se människan, och som ledare ser hon det som sin ­viktigaste roll att finnas där för med­arbetarna. Samtidigt har insikten kommit allt starkare att hon för att klara det också måste ta hand om sig själv.

”Jag vill att Wermkon ska fungera över tid och vara ett sunt bolag och en bra arbetsgivare i många år. Det blir inte verklighet om jag inte tar hänsyn även till min egen arbetsmiljö.”

”Jag kan inte påstå att jag alltid har varit så duktig på att ta hand om mig själv och inser att det är dags nu. Det är ­otroligt roligt att jobba, och som entreprenör är det kanske inte alltid semester som är det viktigaste och det man behöver, men man måste andas ibland. Så är det bara.”

Lena Jonsson säger att hon tror det är det svåraste med entreprenörskapet – att man hamnar överallt, i alla beslut, i alla samtal, och att det är svårt att släppa kontrollen. Men med olika steg har hon sett till att inte längre behöva vara med i allt.

”I dag är det inte till mig de anställda ringer och frågar hur många semesterdagar de har kvar, det fungerar ändå utan att jag är involverad i det.”

Nu är det dags för nästa steg i processen att frigöra mer av den egna tiden för att dels hitta mer tid för att andas, och dels kunna fokusera på det hon verkligen vill i bolaget. Lena Jonsson har ­fattat beslutet att anställa en extern vd som börjar i början av nästa år.

”Det var ett svårt beslut eftersom det betyder att jag måste släppa en hel del saker i bolaget. Samtidigt tror jag att det är det bästa. Jag vill utveckla bolaget och jobba med kunderna.”

Målet är 100 miljoner kronor i omsättning och 80 anställda år 2025. I dag har Wermkon 20 anställda och runt 20 Mkr i omsättning.

”Jag tror verkligen på att man måste vara rätt rustad för att kunna nå målen. Vi har jobbat hårt de senaste åren och i dag är vi ISO-certifierade och har en organisation som fungerar. Nu har vi verktygen som krävs för att vara på den spelplanen.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?