1515
Annons

Värme ingen ursäkt på jobbet

Förra sommaren ringde inte en enda till Arbetsmiljöverket för att klaga på värmen. I år kommer runt 150 samtal – om dagen. Har man rätt att säga att "nej, jag kommer inte till jobbet i dag" på grund av värme?

”Det har man inte, man får räkna med att det är några veckors värmebölja”, säger Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Det finns gränsvärden för heta industrier. Men när det kommer till de flesta yrken finns inga fasta gränser.

Uppgift: FBI letade kärnvapenpapper hos Trump

FBI-agenter letade bland annat handlingar som är relaterade till kärnvapen vid tillslaget i Trumps Floridaresidens, enligt uppgifter till The Washington Post.

Donald Trump, USA:s tidigare president, under tisdagen.
Donald Trump, USA:s tidigare president, under tisdagen.Foto:Yuki Iwamura

Turerna kring husrannsakan som den federala polisen FBI genomförde på expresidenten Donalds Trumps anläggning Mar-a-Lago i Florida fortsätter.

Enligt uppgifter till The Washington Post ska agenterna ha sökt igenom anläggningen i jakt på sekretessbelagda handlingar med kopplingar till kärnvapen. Källan uppger inte närmare vad det rör sig om för dokument.

En person med insyn i utredningen uppger för The New York Times att utredare befarat att där skulle finnas dokument med en högre klass än topphemlig, som normalt sett bara används för extremt känsliga insatser som utförs av USA i utlandet, och att dokumenten skulle kunna hamna i orätta händer.

USA:s justitieminister Merrick Garland bekräftade vid en hastigt tillkallad presskonferens på torsdagen att han personligen godkänt tillslaget, som blev känt under natten mot tisdagen svensk tid.

”Departementet fattar inte ett sådant beslut lättvindigt”, sade han.

Så mycket mer berättade han egentligen inte, men justitiedepartement bad en federal domstol att ge tillstånd till att anledningen till husrannsakan ska offentliggöras.

På fredagen kom besked från Trump om att han vill att informationen ska släppas omedelbart, efter att en federal domare gett honom möjlighet att godkänna eller motsäga sig offentliggörandet.

USA:s nationalarkiv uppgav i februari att man tagit emot 15 lådor med dokument från Trumps residens i Palm Beach i Florida. Enligt The Washington Post innehöll de handlingar som var sekretessbelagda och som Trump tagit med sig efter valförlusten. Där fanns bland annat korrespondens med Trumps företrädare president Barack Obama.

Dokumenten skulle enligt lag ha lämnats över i slutet av hans presidentskap men hamnade på Mar-a-Lago.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera