Annons

Varmare klimat skapar ökat sug efter syntetisk is

Debatten kring konstgräsets existens inom fotbollen är konfliktfylld.

Nu kommer en liknande utmanare till konstfrusna isbanor.

Foto:Glice Scandinavia.

Bucklig is i spöregn eller sprucken is efter stigande temperaturer. Allmänhetens åkning på spolade, konstfrusna skridskobanor blir allt mer sällsynt de vintrarna när minusgraderna lyser med sin frånvaro.

Kanske kan en syntetisk is vara lösningen på problemet.

”Syntetisk is eller plastis har funnits länge, men det är först på senare år som den har tillräcklig kvalitet för att vara åkbar på riktigt. Det som gjort störst skillnad är att syntetis av hög kvalitet är självsmörjande. Det skapas glid när man åker på dem”, säger Fredrik Jensen.

Han är delägare i det nystartade familjeföretaget Glice Scandinavia, som har försäljningsagenturen för en ekologisk, syntetisk is med möjlighet till skridskoåkning för medborgarna även under varmare vinterdagar – eller till och med sommardagar.

I månadsskiftet november-december installeras företagets flyttbara syntetisbana på ett torg i Oskarshamn. Brädholmen Event köpte in banan och Attraktiva Oskarshamn AB hyr densamma.

”Hållbarhetstänkandet är viktigt då det till skillnad från en konstfrusen is inte kräver ett energislukande aggregat eller en dyr ismaskin. Dessutom är det mobilt och kan anpassas i storlek beroende på användningsområdet”, säger Fredrik Jensen.

Trenden, enligt honom, är att fler och fler kommuner, hockeyklubbar och fritidscenter väljer syntetisk is som ett kostnadseffektivt och hållbart alternativ till vanlig is.

”Kommuner är den kanske hetaste målgruppen, då de naturligt är de största investerarna i idrottsanläggningar och dessutom ligger långt fram i hållbarhetsarbetet. Hockeyklubbar använder i första hand isen som träningsyta för skott- och skridskoteknik.”

Vad säger du till belackarna som vill att is ska vara is, och tycker att produkten känns allt för konstgjord?
”Det är klart att vanlig is fortfarande är vanlig is, men fördelarna med syntetisk is är väldigt många. Inte minst är koldioxidavtrycket noll och känslan att åka är väldigt nära vanlig is. Jag jämför med konstgräs som också haft en lång resa för att bli accepterad.”

Fredrik Jensen arbetade tidigare som vd för Vita Hästen i Hockeyallsvenskan, och säger sig numera brinna för att skapa fler möjligheter till skridskoåkning i Sverige.

”Konstfrusna banor blir allt färre per capita, bland annat på grund av kostnaden, så syntetis är framtiden. Nu håller vi på att landa en prestigefylld affär till ett av Stockholms nyare hotell och deras takbar. Där vill de ha curlingbanor med syntetis.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera