1515
Annons

Världsledare välkomnar USA:s maktskifte: ”Bra dag för demokratin”

Illa dold glädje i Iran, fyrverkerier i en indisk by och förhoppningar om ett bättre transatlantiskt samarbete.

Det är några av omvärldens reaktioner på att USA fått en ny president.

”Välkommen tillbaka till Parisavtalet”, hälsar Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och påven Franciskus.
Frankrikes president Emmanuel Macron, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och påven Franciskus.Foto:Daniel Cole/Etienne Ansotte/TT

Irans president Hassan Rohani beskriver skiftet som slutet på ”en tyranns era” och expresidenten Donald Trump som en person som har orsakat problem för sitt eget folk men också i världen.

Trump har gått hårt mot Iran, dragit sig ur kärnenergiavtalet och återinfört tuffa sanktioner. Rohani uppmanar president Joe Biden att återgå till avtalet och lyfta sanktionerna.

”Bollen är på USA:s planhalva. Om Washington återgår till avtalet kommer vi också att respektera våra åtaganden enligt pakten fullt ut”, säger Rohani i ett tal. 

Även från Israel kommer positiva reaktioner på Joe Bidens övertag av ämbetet. Men premiärminister Benjamin Netanyahu passar samtidigt på att ge en känga åt ärkefienden Iran.

”Jag ser fram emot att arbeta med dig och att vidare stärka alliansen mellan USA och Israel, att fortsätta sprida fred mellan Israel och arabvärlden och att konfrontera gemensamma utmaningar, där det allra allvarligaste hotet just nu kommer från Iran”, sade han i samband med Bidens tillträde. 

Från Frankrike kommer varma lyckönskningar och president Emmanuel Macron välkomnar även USA tillbaka till Parisavtalet, som Trump lämnade vid sin tid vid makten.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier beskriver maktskiftet som en ”bra dag för demokratin” och säger sig vara ”enormt lättad” över att Biden flyttar in i Vita huset.

Natochefen Jens Stoltenberg skriver på Twitter att försvarsalliansen ser fram emot att samarbeta med Biden för att ”ytterligare stärka banden” mellan USA och Europa. Ett liknande bud kommer från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som meddelar att ”Europa är redo för en nystart”. 

Kreml framhåller i sin tur att det är upp till Biden om de spända relationerna mellan Moskva och Washington DC ska förbättras. Talespersonen Dimitrij Peskov säger att Ryssland kommer att följa en gammal tradition av att söka goda relationer med USA.

Ryssland uttrycker också en förhandling om att länderna ska enas om en förlängning av nedrustningsavtalet Nya Start.

Ett i förhållande till Ryssland mycket litet land som hälsar Biden välkommen till presidentposten är mikronationen Vatikanstaten.

”I en tid när djup kris hotar mänskligheten och kräver långsiktigt och gemensamt agerande, ber jag att dina handlingar kommer att vägledas av strävan mot en värld präglad av rättvisa och frihet”, säger påve Franciskus. 

Maktskiftet har också uppmärksammat i Thulasendrapuram, den by i södra Indien från vilken USA:s nyinsvurna vicepresident Kamala Harris släkt härstammar från.

”En lokalpolitiker har hållit en särskild bön och byborna har delat ut sötsaker och tänt smällare sedan i morse”, sade butiksägaren G Manikandan, inför installationsceremonin.

Innehåll från Ports GroupAnnons

Experten: Skydda ditt varumärke – och bolagets värde

Varumärket är ett företags hjärta och kan stå för så mycket som 80 procent av bolagets värde. Ett starkt varumärke skapar relation, sätter företaget på kartan och skapar förutsättningar för att lyckas. Att skydda sitt varumärke är av dessa anledningar helt affärskritiskt.

En global marknad och ökad digitalisering bidrar ständigt till nya sätt för bedragare att göra varumärkesintrång och lura konsumenter. Alla bolag, såväl små som stora, riskerar att drabbas eftersom antalet dataintrång med största sannolikhet kommer fortsätta att öka. 

Företagets rykte och värde ligger i riskzon

Med ett genomtänkt varumärkesskydd säkerställer bolag den exklusiva ensamrätten. Det innebär att det är olagligt för andra aktörer att använda varumärket eller göra en allt för lik variant för sina egna varor och tjänster. 

– Trots alla uppenbara anledningar att skydda sina varumärken, så som rykte och bolagsvärde, är skydden förvånansvärt ofta eftersatta, säger Per Ahlström senior advisor på Ports Group som är experter på varumärkesskydd, domänhantering och webbsäkerhet.

Kunskapen kring hur bolag på bästa sätt bör skydda sina immateriella tillgångar är generellt sätt låg. Det här är oroväckande då det gör det enkelt för bedragarna att sabotera. För att ett varumärkesskydd ska vara bra, kräver det att bolagen arbetar proaktivt med såväl uppsättning av skydd, som en omfattande bevakning.

Många delar i varumärkesskyddet

För att få ett heltäckande skydd, krävs förutom själva varumärkesregistreringarna att man har en strategi kring sina domännamn och webbsäkerhet. Det här är ett arbete som kräver tid, resurser och rätt kompetens.

– Man behöver tänka på alla sidor av sitt varumärke. För att bygga ett starkt varumärkesskydd behövs flera delar. Bland annat domänhantering där företagets domäner samlas, förnyas och bevakas för största säkerhet. Webbsäkerhet är en annan viktig del för att skydda sig mot kostsamma cyberattacker, säger Per Ahlström.

Det är viktigt att vara proaktiv i sitt varumärkesskydd. Genom omvärldsbevakning och ett bra systemstöd kan företag hålla kolla på sina konkurrenter och över varumärkesregistreringar som ligger nära deras område. Domänbevakningar ger information om domäner som blivit lediga eller om någon sökt varumärkesskydd för någon närliggande produkt.

Helhetslösning ger trygghet

Bolag tenderar att ha hanteringen, förvaltningen och bevakningen av sina varumärken och domännamn utspridda. Men fler börjar se fördelen att samla dem med hjälp av en partner.

– Mitt jobb är att hjälpa bolag att se helheten i sitt varumärkesskydd och upptäcka vilka svagheter som finns. Jag arbetar fram en skräddarsydd paketlösning där mina kunder får ett aktuellt och uppdaterat skydd som håller över tid, förklarar Per Ahlström.

Om Ports Group:

I en global och digital värld krävs en samlad varumärkesstrategi. Ports Group skyddar och bevakar allt som rör ditt varumärke. 

Ditt varumärke må vara registrerat men är det tillräckligt skyddat mot intrång? Låt oss göra en gratis analys av ert varumärkesskydd och identifiera de brister som finns.

 

Mer från Ports Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ports Group och ej en artikel av Dagens industri

England blir Bidens första utlandsresmål

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci

USA:s nya president Joe Biden kommer att resa till Cornwall i England på G7-möte den 11-13 juni, i vad som blir hans första utlandsresa som president.

Det rapporterar BBC på fredagskvällen. Efter England stundar ett Natomöte i Bryssel den 14 juni.

Fokus för resan blir att återupprätta USA:s allianser och att revitalisera det transatlantiska partnerskapet, enligt Vita Husets budskap på fredagen.

Joe Bidens företrädare Donald Trump gjorde sin första resa som president till bland annat Saudiarabien och Israel, i maj 2017, medan Barack Obama ställde kosan till Kanada i februari 2009.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera