1515
Annons

Världsledare samlas åter i Davos: ”Startpunkten för en ny era”

Nästa vecka väntas representanter från politik, näringsliv och organisationer till alla toppmötens moder: World Economic Forum i Davos. 

Att det finns många utmaningar att diskutera är det ingen som ifrågasätter, däremot hur topparna prioriterar att ta sig upp i de schweiziska bergen för att försöka lösa dem.

Davos kan åter öppna dörrarna för ett World Economic Forum i fysisk form.
Davos kan åter öppna dörrarna för ett World Economic Forum i fysisk form.Foto:Robert Buchel

Det var tredje veckan i januari 2020 som World Economic Forum senast arrangerades i fysisk form. Det var samma vecka som vi fick lära oss att Corona inte bara är namnet på en ljus öl och samma vecka som kineserna stängde Wuhan. 

Men nu stoppar varken en ny coronavåg i Asien eller ett brutalt krig i Europa arrangörerna, hänförda av den inflytelserika Klaus Schwab, från att redan i maj bjuda in till den schweiziska alpbyn.

Och Klaus Schwab, som sägs vara en av få med direktnummer till världens mäktigaste, har trots de hektiska tiderna fått en rad höjdare att välja Davos.

Någon amerikansk president ser det dock inte ut att bli i år, trots att Donald Trump hade för vana att landa med sin helikopter Marine One i Davos, och den kinesiska delegationen väljer att helt stanna hemma. 

Däremot står exempelvis Tysklands generalkansler Olaf Scholz på listan bland de 50 stats- och regeringschefer som kommer. 

Men det är ingen vild gissning att stråkastarljuset kommer att vara riktat mot Ukrainas delegation, med utrikesminister Dmytro Kuleba, och framför allt mot det framträdande som president Volodymyr Zelenskyy ska göra - digitalt.

Annars skulle han kunna ha träffat Natos Jens Stoltenberg och EU:s Ursula von der Leyen. Han hade dock inte riskerat att stöta ihop med Rysslands Vladimir Putin, som talade så sent som vid förra årets digitala upplaga. Men inte i år. Davos har ”fryst” alla relationer med Ryssland, heter det, och inte en ryss finns med på listan bland potentater.

Från den svenska regeringen deltar finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar.  

Näringslivets har en viktig roll i Davos, och den svenska företagsdelegationen består bland andra av Helena Helmersson, från Hennes & Mauritz, Martin Lundstedt från Volvo, Anna Berg från Vattenfall och Christian Levin på Scania.  

Davos brukar bjuda på överraskningar, men mycket är osäkert i år, delvis på grund av covid. Restriktionerna är hårda. Deltagarna krävs på vaccinpass, färskt PCR-test och måste inom 24 timmar ta nytt test på de sannolikt överfulla klinikerna.

Å andra sidan slipper klinikerna i år den strida ström av lårbensbrott och andra halkskador som deltagarna i vanliga fall ådrar sig på Davos osannolikt hala januaritrottoarer.


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?