Annons

Världshandelns rättssystem snart utan domare

Världshandelns rättssystem står inför en kollaps till följd av USA:s blockad mot nya domare i Världshandelsorganisationen (WTO). Redan på tisdag blir det skarpt läge.

”Det händer ingenting dag ett för svenska företag, men på lång sikt är det förödande”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Foto:PETTY OFFICER JOSPEH ZEMCHAK

På tisdag smäller det. Då löper mandatet ut för två av tre sittande så kallade appellationsdomare i WTO. Konsekvensen är att en 25-årig epok i världshandeln, med en högsta multilateral instans för att pröva handelskonflikter, tar slut.

”Om det inte finns någon som kan pröva en konflikt som uppstår i handeln kommer man vara mer försiktig att handla på nya marknader. Det kommer att begränsa världshandeln, det kommer att begränsa den globala tillväxten och det kommer att motverka spridningen av innovationer och ny teknik”, säger Anna Hallberg.

I en värld utan WTO som sista rättslig instans kan avtal och regelverk på handelsområdet i princip brytas utan konsekvenser – så länge inte motparten i konflikten själv beslutar om sanktioner eller strafftullar. För små länder som Sverige är detta ett stort bakslag, enligt Hallberg.

USA har när andra länder varnat för konsekvenserna av att lamslå WTO-domstolen sagt att handelskonflikterna kan lösas bilateralt, direkt mellan länder, i stället.

”Då kan man tänka sig en konflikt mellan ett litet land som Sverige och ett stort land som USA, vem har mest makt och uthållighet i en sådan diskussion?” frågar Hallberg retoriskt.

”Om det är den starkes rätt som gäller då är det Kina och USA och några andra länder som kommer att vara mycket mer dominerande. Det är allvarligt”, tillägger hon.

Hon varnar för att en världshandel utan ett multilateralt rättssystem blir oförutsägbart, otydligt och skadligt för handeln.

Hallberg var nyligen i Washington och diskuterade frågan med amerikanska kollegor. I sak håller hon med Trumpregeringens kritik mot WTO på flera punkter.

”WTO är en organisation som behöver moderniseras och reformeras. Man behöver tänka nytt, man behöver jobba snabbare och man behöver större transparens.”

Kritiken från USA går i korthet ut på att systemet är för trögt, för dyrt och präglas av dålig transparens. Kinas status i WTO som utvecklingsland, vilket ger Kina fördelar i vissa lägen, är också något som stör Trumpregeringen.

”En hel del av detta måste vi lägga på bordet och diskutera”, säger Hallberg.

Hallberg hoppas nu att ett utlovat reformpaket på väg från WTO:s generalsekreterare, brasilianaren Roberto Azevêdo, ska undanröja de allvarligaste problem och även få USA att ändra sin inställning till WTO.

– Det kan ju bli bra på lång sikt. Så USA kanske på ett sätt har gjort oss en tjänst. Men metoden, att stänga domstolen nu, står vi absolut inte bakom, säger hon.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?