Annons

Världsbanken: Trumps skattelättnader kan kickstarta ekonomin

Donald Trumps skattesänkningar och utgiftsplaner kan ge en skjuts för den amerikanska ekonomin och lyfta tillväxten globalt, även om hans handelspolitik innebär vissa risker med möjliga skadliga motåtgärder.

Det uppger Världsbanken i en rapport enligt Bloomberg News.

Det är dock för tidigt att säga vilka nettoeffekterna av Donald Trumps ekonomiska politik kommer att bli, och Världsbanken har därför kvar sin BNP-prognos för USA på +2,2 procent i år och +2,1 procent nästa år.

Denna inkluderar inte effekterna av den nya politiken. Om Donald Trump genomför en sänkning av bolagsskatten från 35 till 15 procent och sänker de individuella skattesatserna så kan BNP-tillväxten i USA öka till 2,5 procent i år och 2,9 procent nästa år.

"När man har denna kombination av skattelättnader, så har man en positiv inverkan på investeringar och privat konsumtion", sade Ayhan Kose på Världsbanken prognosenhet.

Även ökade satsningar på infrastruktur kan öka tillväxten, men effekten kan dämpas om det innebär neddragningar på annat håll.

Världsbanken spår samtidigt att den globala ekonomin växer med 2,7 procent i år, en nedrevidering med 0,1 procentenheter från junirapporten. Minskad handel, svaga investeringar och förhöjd politisk osäkerhet har dämpat den globala ekonomiska aktiviteten. För nästa år väntas en tillväxt på 2,9 procent (3,0 i juni).

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?