Världsbanken höjer den globala prognosen

Världsbanken höjer prognosen över världens tillväxt för 2018 efter att utvecklingen varit mycket starkare än väntat under 2017. Det uppger banken i ett pressmeddelande.

Banken bedömer nu att världsekonomin växer med 3,1 procent under 2018, upp med 0,2 procentenheter från tidigare prognos. 2017 års tillväxt väntas bli 3 procent, upp 0,3 procentenheter från tidigare prognos.

De utvecklade ekonomierna väntas 2018 bidra med 2,2 procents tillväxt. Tillväxtmarknaderna väntas växa med 4,5 procent och den ekonomiska utvecklingen har stöd av en återhämtning för råvarupriser.

"Den breda återhämtningen i den globala tillväxten är uppmuntrande, men detta är ingen tid för självbelåtenhet", säger Världsbankens chef Jim Yong Kim. Han fortsätter.

"Det här är en stor möjlighet att investera i mänskligt och fysiskt kapital. Om beslutsfattare runt om i världen fokuserar på dessa viktiga investeringar, kan de öka sina länders produktivitet, öka arbetstagarnas deltagande, och närma sig målen att stoppa extrem fattigdom och öka delat välstånd".

Världsbanken uppger också att 2018 kan blir det första året sedan finanskrisen som världsekonomin går för full eller nära full takt.

I Europa och Centralasien väntas tillväxten bli 2,9 procent under 2018, ned från 3,7 procent i fjol.

Under 2019 väntas tillväxten i världsekonomin bli 3 procent och 2020 2,9 procent.

Se tabell för samtliga prognoser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?