Annons

Världens investerare: Här ska du investera 2018

Se upp för svaga marknader, snabba rörelser och tillgångsbubblor.
Det säger investmentbanken Natixis som gjort en undersökning kring hur investerare runt om i världen ser på marknaden 2018.

Bild:TT/Colourbox

Det är tillväxtmarknader du ska satsa på nästa år. Teknikbranschen kommer prestera bäst, följt av hälso- och sjukvård, försvar och den finansiella sektorn.

Det menar Natixis Investment Managers som gjort en stor undersökning där beslutsfattare för 500 institutionella investerarföretag deltagit. 

De största orosmolnen står de geopolitiska riskerna för samt tillgångsbubblor. Två tredjedelar av de tillfrågade institutionella investerarna världen över tror att tillgångsbubblor, som skapats av en lång period av låga räntor, kommer att påverka 2018 års avkastning negativt. 

Undersökningen visar också att en majoritet tror på en ”aktiv investering” med rådgivning snarare än att låta sin investering styras av indexfonder.

"Att hantera risker kommer att bli mer utmanande 2018, men det nya året bör också ses som en möjlighet. Volatilitet kan öka avkastningen för dem som kan utnyttja den rätt. Dock riskerar institutioner utan diversifierade och hållbara portföljer att påverkas negativt av marknadskorrigeringar och volatilitet istället för att dra nytta av rörelserna. Marknaderna förväntas bli livligare under 2018 och aktivt tänkande behövs sannolikt för att lyckas”, säger Viggo Johansen, Nordenchef på Natixis Investment Managers, i ett pressmeddelande.

30 procent säger att de observerar en bubbla på aktiemarknaden och 78 procent av de tillfrågade tror på en ökad volatilitet på aktiemarknaden. Lika många tror på alternativa investeringar som ett effektivt sätt att hantera risker, där Private Equity är den mest populära formen.

”Utöver det traditionella samspelet mellan ränteintäkter och aktier ser vi att många institutionella investerare söker tillflykt till alternativa investeringsstrategier, eftersom de vill skydda och diversifiera sina portföljer samtidigt som de genererar tillfredsställande avkastning. Istället för en långsiktig jakt på avkastning ser vi nu en ny jakt på diversifiering”, säger Viggo Johansen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?