1515
Annons

Världens hetaste bostadsmarknader

De isländska bostadspriserna stiger så in i norden, men världens hetaste bostadsmarknad hittar vi fortfarande i Turkiet. Det visar en rapport från den internationella mäklarfirman Knight Frank.

Bild:Colourbox

Världens bostadspriser fortsätter att klättra uppåt. Under det tredje kvartalet steg Knight Franks globala bostadsprisindex, som följer bostadsprisutvecklingen i 55 länder, med 5,3 procent jämfört med samma kvartal 2015. Den högsta ökningstakten på två år.

”Huvudtemat är fortfarande en mer likriktad prisrörelse då mängden extrema siffror fortsätter att falla. För tre år sedan noterades tvåsiffriga prisuppgångar i 22 procent av länderna, i dag hör endast nio procent till denna kategori”, skriver Kate Everett-Allen, analytiker på Knight Frank, i rapporten.

Den största prisuppgången hittar vi i Turkiet med en ökning på 13,9 procent. Detta är det femte kvartalet i rad som Turkiet tar hem förstaplatsen, men är på väg att tappa den till Nya Zeeland och Island där bostadspriserna är upp 13,5 respektive 12,9 procent. Bägge länderna visar dessutom upp betydligt högre prisuppgångar under det senaste kvartalet.

Den svenska bostadsmarknaden faller tillbaka på listan och går från en femteplats under det andra kvartalet till en tiondeplats med en prisuppgång på 8,7 procent jämfört med det tredje kvartalet 2015.

I botten av listan hittar vi Ukraina där bostadspriserna backade med 9,9 procent jämfört med det tredje kvartalet 2015. Näst kyligast marknad hittar vi i Taiwan med en prisnedgång på 8,9 procent följt av Hongkong med ett tapp på 5,5 procent. Bostadsmarknaden i Hongkong har dock repat sig den senaste tiden och under det tredje kvartalet steg bostadspriserna med 4,8 procent.

”Även om bostadspriserna i Hongkong är ner 5,5 procent på årsbasis så accelererade de 4,8 procent mellan juni och september. Oro över prisnivån fick dock myndigheterna att agera snabbt och höja stämpelskatten till 15 procent med förstagångsköpare som enda undantag”, skriver Kate Everett-Allen.

https://infogr.am/3ef2906c-8731-44c9-ad05-830fdfdcb7f3


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?