ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Världens börser i motvind – då rusade bitcoin

Samtidigt som världens ledande börser kämpade i motvind hade kryptovalutan bitcoin en utmärkt utveckling.

Efter fjolårets usla utveckling har priset på bitcoin nu lyft över 80 procent under 2019.

Donald Trumps twitterutspel blåste nytt liv i handelskriget med Kina. Världens börser fick därför kämpa i motvind, trots en rekyl uppåt under fredagen. I USA föll Dow Jones och S&P 500 under veckan med drygt 2 procent vardera. Japanska Nikkei föll 4 procent och Hang Seng i Hongkong backade totalt 5 procent. Shanghai och Shenzhens kompositindex rekylerade visserligen upp kraftigt under fredagen, men veckans nedgångar summeras ändå till minus 4,5 respektive minus 4,2 procent.

Men för den omdiskuterade kryptovalutan bitcoin var utvecklingen en helt annan. Tidigare i veckan klättrade bitcoinpriset upp över 6.000 dollar för första gången sedan mitten av november. Under lördagsmorgonen svensk tid handlas bitcoin för 6710 dollar och har därmed avancerat drygt 80 procent under 2019. Veckans uppgång summeras till nära 17 procent, men till toppnivån kring 20.000 dollar är det långt kvar.

”Rallyt har uppstått eftersom de positiva händelserna kring krypto har övervägt de negativa riskerna i månader nu,” säger Jeff Dorman, investeringschef för Los Angeles-baserade Arca till CNBC. 

”Ännu viktigare är det negativa i stor utsträckning är enstaka ”svart svan”-händelser som skapar ’tail-risk’ men som inte är ihållande, medan de positiva händelserna är långsiktiga ’game changers’ som leder till fortsatt tillväxt.”

Men för privatsparare finns fortfarande ett antal minor man riskerar att gå på. Tidigare i veckan rapporterades att hackare stulit totalt 7.000 bitcoin till ett värde av omkring 40 miljoner dollar från kryptobörsen Binance. Dessutom är det fortfarande ett hett diskuterat ämne kring huruvida bitcoin är ett bra investeringsobjekt eller en gigantisk bubbla.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer