1515
Annons

Världen inte redo att överge kontanter

Sverige är på god väg att bli världens första kontantlösa land. Men i andra rika västländer är det fortfarande cash som gäller. Tyskar och österrikare är gladast i sina sedlar och mynt.

Bild:TT

Det visar en ny undersökning med mer än 18.000 deltagare i sju länder som Bloomberg rapporterar om.

I Sverige började värdet på sedlar och mynt i cirkulation att falla redan 2007. Samtidigt har det totala värdet på dollar och euros i cirkulation dubblerats sedan 2005 och i dagsläget är sedlar och mynt för omkring 1.500 miljarder dollar och 1.100 miljarder euro i omlopp. Efterfrågan på sedlar från andra länder är en förklaring, men inte den enda.

I alla undersökta länder förutom USA används fortfarande kontanter i en majoritet av alla transaktioner. I Tyskland och Österrike används kontanter i över 80 procent av alla transaktioner, enligt undersökningen.

Tyskarna och österrikarna har också de fetaste plånböckerna. Tyskar går i snitt runt med motsvarande 850 kronor och österrikare har i snitt strax över 1.000 kronor i plånboken.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?