”Varje kväll ringde jag till far och grät” – Charkkungen om imperiebygget

ALVIK, LULEÅ. Det första året i Norrbotten ringde Mikael Hugoson varje kväll till Skåne och grät. Men han blev kvar på gården söder om Luleå. Jobbade hårt, byggde ut och köpte upp. I dag är hans charkimperium störst i Norrland.

Mikael Hugoson har arbetat med grisuppfödning i hela sitt liv. Han kom till Alvik söder om Luleå som 20-åring. I dag är han störst i Norrland på charkprodukter.
Mikael Hugoson har arbetat med grisuppfödning i hela sitt liv. Han kom till Alvik söder om Luleå som 20-åring. I dag är han störst i Norrland på charkprodukter.Foto:Jens Kärrman
Mikael Hugoson följer kurvorna i biogasanläggningen, som driver en stor del av gården.
Mikael Hugoson följer kurvorna i biogasanläggningen, som driver en stor del av gården.Foto:Jens Kärrman

I snöyran på gårdsplanen står en man i röd toppluva. Eller det är kanske fel att kalla det gårdsplan, det handlar snarare om en parkeringsplats. Alviksgården, i samhället Alvik söder om Luleå, är en stor anläggning med 40 anställda. Här finns stallar med 13.000 grisar och eget slakteri.

Mikael Hugoson ser hur som helst glad ut. Inte konstigt när det snöar från alla håll.

”Jag gillar Norrland otroligt mycket. Människorna är helt fantastiska, jag älskar naturen, klimatet. Sörlänningar som flyttar upp hit flyttar ogärna tillbaka”, säger han på bred skånska.

Själv kom han till Norrbotten 1976 från en storbondefamilj i Skåne. Fadern hade köpt en gård och en del åkrar i Alvik. Sedan tidigare hade en av Mikael Hugosons bröder flyttat till Kåge i Skellefteå för att driva en gård där. Tanken var att en annan i brödraskaran skulle till Luleå.

”Men då träffade han en tjej från Eslöv och då tyckte hon att det var för långt bort. Då sa far till mig, att då flyttar du”, berättar Mikael Hugoson.

Den 20-årige bondsonen trivdes utmärkt med livet i norr, men på jobbet var det desto tuffare. De första åren gick gården, som Mikael Hugoson uttrycker det, ”dåligt så in i tusan”.

”Jag jobbade våldsamt mycket, sjukt mycket. Varenda kväll ringde jag till far och grät. Då säger far till mig, det finns inga genvägar till framgång, det är bara att jobba hårdare.”

Att jobba hårt har varit Mikael Hugosons signum sedan dess, utan att tveka beskriver han sig själv som arbetsnarkoman. Under vårt besök skojar äldste sonen John om att han kommer hinna gå i pension före pappan.

”Jag gillar att jobba, jag tycker att det är det roligaste som finns. Vi har byggt, byggt hela tiden”, säger Mikael Hugoson.

I en tid då många gårdar slog igen växte Mikael Hugosons verksamhet. Att slå sig till ro har aldrig varit aktuellt, att hela tiden investera och ta risker är en del av Mikael Hugosons personlighet.

”Jag kan inte sitta still, det måste hända något i mitt liv. Om det inte händer något så tycker jag att det är otroligt tråkigt. Jag är väldigt rastlös av mig”, förklarar han.

Men det hårda arbetet hade ett pris. För 15 år sedan var Hugoson utarbetad och hustrun sa åt honom att välja mellan företaget och familjen.

”Jag låg och sprattlade på köksgolvet, jag var helt slut. Jag jobbade 17 timmar om dygnet sex och en halv dag i veckan. Jag var som i en bubbla, blev nästan lite knäpp. Det funkar naturligtvis inte”, berättar Mikael Hugoson.

Han valde inte bort företaget och familjen finns kvar. Men händelsen var början till en process både för Mikael Hugoson personligen och för bolaget.

Bakgrunden till det hårda arbetet den perioden var att Hugosons låg i priskrig med konkurrenten Nyhléns, som ägdes av Scan.

Priskriget slutade med att bolagen gick ihop som NyhlénsHugosons. Verksamheten kunde effektiviseras samtidigt som omsättningen ökade.

Mikael Hugoson insåg också att svenskt kött aldrig kan konkurrera om priset, det är kvaliteten som är det bästa argumentet mot kunderna.

”Vi har fått en extra skjuts av att det är svenskt som gäller, helst ska det vara producerat lokalt. Det har vi väldigt stor nytta av. Konsumenterna har lärt sig att det är stor skillnad på svenskt kött och kött från en del andra länder”, säger Mikael Hugoson.

Några år senare drabbades Mikael Hugoson av flera personliga motgångar. En av hans bröder gick bort samtidigt som ett av de egna barnen under en tid var svårt sjuk. Då bestämde sig Mikael Hugoson för att skaffa sig en extern vd, det blev Magnus Nilsson som rekryterades från Scan.

Från att ha varit en gammaldags vd som ville peta i allt klippte Mikael Hugoson banden med det operativa arbetet.

”På det första ledningsmötet med ’Mange’ presenterade jag honom, tackade för mig, stängde datorn och gick – och kom inte tillbaka på flera månader. Jag var otroligt mätt då.”

I dag är Mikael Hugoson styrelseordförande och ensam ägare, Scan är utköpta. Koncernen omsätter totalt 800 miljoner kronor och det är ingen underdrift att kalla honom för Norrlands charkkung.

Den regionala prägeln gör att NyhlénsHugosons är väl positionerat inför framtiden, menar Hugoson.

”Det utländska försvinner allt mer från diskarna. Ät mindre kött, men ät rätt kött. Jag tror att den trenden är stark och den kommer hålla i sig.”

I dag jobbar han framför allt med förvärv och utveckling av bolagen och deras produkter. För drygt ett år sedan anslöt premiumtillverkaren Jokkmokkskorv till koncernen.

”Och så har jag flispannan”, säger Mikael Hugoson och skrattar.

Den 64-årige entreprenören har ett starkt miljöintresse och så är han sparsam.

På Alviksgården finns i dag både ett eget värmeverk och en biogasanläggning. Flis från egen skog står för värmen och slaktavfall och gödsel driver biogasanläggningen.

”Vi är helt självförsörjande på både värme och el. Jag skulle tro att vi är ensamma om det i Sverige i dag, men inom inte allt för många år kommer det se ut så här på nästan alla större jordbruk. Flispannan har vi tjänat in på 18 månader. Otroligt!”

En annan passion är avskyn för plast. Just nu jobbar han med att ersätta plastförpackningar med cellulosabaserade förpackningar.

”Vi är inte framme ännu, men snart så. Jag är så vansinnigt envis, så sjukligt envis. Bestämmer jag för att fixa en grej så gör jag det”, säger Mikael Hugoson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?