Varje amerikansk delstat är på sin vakt

Det är inte bara i Washington DC som amerikanska myndigheter är på sin vakt.

I samtliga delstaters huvudstäder har säkerheten skärpts med barriär och militär vid de folkvalda församlingarnas pampiga säten.

Foto:John Bazemore

Det finns farhågor om att kaoset vid Kapitolium i Washington DC förra veckan ska få följdverkningar ute i landet i samband med att Joe Biden svärs in som president.

Den federala polismyndigheten FBI har varnat för att det från och med helgen fram till installationsdagen på onsdag finns risk för protester med väpnade deltagare.

Falsarier som sprids om valresultatet riskerar att utgöra en gnista för ytterligare våldsamheter, enligt ett myndighetsinternt meddelande som skickats ut inom den federala ordningsmakten och som publicerats av Yahoo News. Den risken befaras också kunna underblåsas av att människor kommit att uppfatta förra veckans händelser som en triumf.

I de 50 delstaternas huvudstäder har delstatskongresserna sina säten i byggnader varav de flesta också kallas Kapitolium och som likt det federala komplexet i Washington DC har kupoler och pelare i pampig stil.

Texas Kapitolium i staden Austin kommer att hålla stängt i flera dagar. Ledaren för delstatens säkerhetsdepartement uppger att man snappat upp att ”våldsamma extremister” gör sig redo för att ”begå brottsliga handlingar” i samband med protester.

Precis som i Washington DC har väldiga staket upprättats i förebyggande syfte vid flera av delstaternas kongressäten, bland annat i Michigans huvudstad Lansing.

”Vi förbereder oss för det värsta men förblir hoppfulla om att de som väljer att demonstrera vid vårt Kapitolium gör det på ett fredligt vis”, säger Michiganpolisens chef Joe Gasper vid en pressträff.

I delstaterna Michigan, Virginia, Wisconsin, Pennsylvania och Washington (ej att förväxla med huvudstaden) har nationalgardet kallats in.

Flera av de berörda delstaterna var uppmärksammade vågmästardelstater vid valet och föremål för omräkningar, men inte alla.

Illinois guvernör JB Pritzker säger att man inte har information om någon konkret hotbild, men att 250 man från nationalgardet likväl kommer att slå vakt om Kapitolium i huvudstaden Springfield. Byggnadens dörrar och rutor har täckts av träskivor.

Bara att myndigheterna spänner sina muskler och berättar öppet om sina åtgärder kan göra att situationen lugnar ned sig, säger en tidigare biträdande minister vid departementet för inrikes säkerhet till Reuters.

Inom vissa ljusskygga, våldsbejakande grupperingar uppmanas medlemmar att stanna hemma med hänvisning till just säkerheten eller en uppfattad risk att de kan vandra in i en myndighetsfälla.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?