ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Varenne går i graven när Tommy Jacobson stuvar om

  • Tommy Jacobson, finansman. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Finansmannen Tommy Jacobson monterar ned sitt riskkapitalbolag Varenne, som äger bland annat kapitalförvaltaren Quesada och är storägare i börsnoterade VRG. Quesada säljs till Jacobson-kontrollerade Zenith, som ska byta namn på banken och själv expandera.

Tommy Jacobson, ordförande i Djurgårdens IF Fotboll 2009-2013, har många finansjärn i sin kamin. I dagsläget kontrollerar han främst tre verksamheter:

* Varenne, investeringsbolag grundat 2001 med kapitalförvaltaren Quesada i sin tolv bolag stora portfölj. Därutöver är man bland annat största ägare i börsnoterade Venue Retail Group. Varenne ägs till cirka 15 procent av Tommy Jacobson och hans medgrundare Sune Nilsson, och därutöver finns ett 70-tal svenska privatinvesterare.

* Quesada. Kapitalförvaltare grundad 2000 som förvaltar 13 miljarder kronor och ger ekonomisk rådgivning åt 800 kunder, främst svenska privatpersoner/entreprenörer. Varenne äger 75 procent och Stadiums grundare Ulf och Bo Eklöf 25 procent av Quesada.

* Zenith, investeringsbolag grundat 2016 som investerar i ”techbolag” åt ett 100-tal investerare. Tommy Jacobson och partnern Sune Nilsson äger 27 procent vardera, och även här finns bröderna Eklöf bland delägarna.

Nu ska det lite yviga imperiet stöpas om. Både Varenne och Quesada försvinner genom att Varennes samtliga innehav ska avyttras fram till år 2021, det vill säga bland annat posten i Venue Retail Group.

Quesada ska säljas till Zenith och döpas om till Zenith Private Banking samt nyanställa 4–5 personer. Därutöver ska en corporate finance-verksamhet för entreprenörsledda bolag adderas till Zenith.

För att hantera hela omstöpningen – bland annat för att räkna fram en skälig köpeskilling när Zenith köper Quesada från Varenne – har Tommy Jacobson kopplat in rådgivarfirman MCF. När Varenne är avvecklat delar dess delägare på de likvider som flutit in från avyttringen av de olika innehaven.

”Förhoppningen är att de ska bli så pass nöjda att de investerar i Zenith”, säger Tommy Jacobson, som även ska försöka locka 2–4 nya investerare till Zenith. Förhoppningen är att ta in 100–200 miljoner kronor, dels för att finansiera utköpet av Quesada, dels för nya investeringar.

”Det här görs för att anpassa det nu 18 år gamla Varenne till en ny marknadssituation”, säger han och avfärdar att det handlar om att några av Varennes investerare har initierat Quesada-avyttringen för att de behöver pengar.

Tanken är att Zenith ska bli en ”one stop shop” för entreprenörsbolag, med både förmögenhetsförvaltning, startup-finansiering och corporate finance-tjänster under samma tak. Sammanlagt räknar Tommy Jacobson med att personalstyrkan i företagsgruppen kommer att öka från dagens cirka 30 till omkring 40 personer.

”Carnegie är duktiga på det här, men de ligger ett steg högre och arbetar med bolag som står inför börsnotering. Steget under, där många av våra bolag befinner sig, finns inte någon som erbjuder helhet inom finansiella tjänster”, förklarar Jacobson sin tanke, som sysselsatt honom ”dygnet runt de senaste tre månaderna”.

Ambitionen är att omorganisationen ska bli klar under det tredje kvartalet. Inför omstöpningen har Zenith Groups styrelse i våras kompletterats med advokaten Jonas Bratt och den förra Poolia-vd:n Monika Elling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer