Annons

Vårdföretag som fuskar med kön kommer anmälas

Lagen är tydlig – den med störst vårdbehov ska gå först i kön, och inte den med privat sjukvårdsförsäkring.

Om andra prioriteringar görs kommer det att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, säger Region Stockholm.

Foto:isabell Höjman/TT

De med privata sjukvårdsförsäkringar ska inte automatiskt gå före i kön, det ska vara vårdbehovet som avgör, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

”Vi kan inte kontrollera vilka prioriteringar som görs hos vårdgivare som har avtal med andra. Men Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo) kan det, och om vi misstänker att det inte är den med störst vårdbehov som går först så kan det leda till att vi gör en anmälan”, säger han.

”Vi utgår från att man följer hälso- och sjukvårdslagen.”

Han berättar att han skickat ett brev till Ivo med fråga om de vill undersöka vårdgivarnas prioriteringar närmare.

En granskning i Dagens Nyheter i veckan har visat att nio av tio tillfrågade privata vårdgivare låter patienter med privata försäkringar gå före i kön.

Björn Eriksson konstaterar att regeln om att den som har störst behov ska få vård först är en viktig portalparagraf i lagen, och att det är behovet som ska vara prioriterat.

”Vi kommer att reagera resolut om vi misstänker felaktigheter”, säger han.

Branschorganisationen Vårdföretagarna har inte för avsikt att gå ut med några rekommendationer till sina medlemsföretag om hur de ska prioritera sina patienter.

”Det är upp till regionerna att se till att vårdgivarna lever upp till sina avtal”, säger Anders Manell, presschef på Vårdföretagarna.

Försäkringsbolagen som säljer sjukvårdsförsäkringarna betraktar inte heller vårdprioriteringen som sitt ansvar.

”Det är väldigt svårt för oss att kontrollera en vårdgivares andra avtalsparter, det har vi ingen insyn i. Däremot kan vi säkerställa våra egna avtal”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Mats Arnström, produktchef för sjukvårdsförsäkringar på Länsförsäkringar, berättar att de följer upp sina egna avtal med vårdgivarna, och att den kontrollen också inbegriper att vårdföretaget ska följa lagar och regler. Om det visar sig att de inte lever upp till olika regler så kan det leda till att det vägs in i Länsförsäkringars bedömning om deras lämplighet, förklarar han.

”Jag förväntar mig att regionerna också ställer krav på vårdgivarna. Men den uppföljningen måste regionerna göra själva”, säger Mats Arnström.

Men Björn Eriksson på Region Stockholm säger sig inte ha några möjligheter att kontrollera hur de privata vårdgivarna prioriterar försäkringspatienterna.

”Vi följer upp enligt våra rutiner”, säger Björn Eriksson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?