Vårdens handskar misstänks komma från slavfabriker

Vanlig medicinska plasthandskar som används i den svenska vården misstänks komma från fabriker i Malaysia där personal tvingas arbeta under omänskliga förhållanden.

Det skriver Svenska Dagbladet på söndagen.

Svenska regioner lägger miljontals kronor årligen på att köpa in medicinska plasthandskar.
Svenska regioner lägger miljontals kronor årligen på att köpa in medicinska plasthandskar.

Svenska regioner lägger miljontals kronor årligen på att köpa in medicinska plasthandskar.

Men kontrollen på underleverantörskedjan är så dålig att risken är stor att många handskar kommer från rena slavfabriker, skriver Svenska Dagbladet.

I december beskrev både internationella medier och människorättsorganisationer hur företag i Malaysia systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter.

Bland annat ska migrantarbetare från Nepal och Bangladesh tvingas arbeta 45 dagar i sträck och 140 timmar övertid i månaden med beslagtagna pass. Rapporterna larmar också om förbud mot att bilda familj och skulder på flera månadslöner till privata arbetsförmedlare i hemländerna.

När SvD undersökt försörjningskedjan till svenska vårdregioner skriver tidningen att en av de stora underleverantörerna, Bröderna Berner, genom mellanled köper in handskar från en av de utpekade fabrikerna.

”Tillsammans med en extern tredje part har vi gjort en övergripande utvärdering av vår leverantörskedja, och vi ska fortsätta arbeta för ökat ansvarstagande i kedjan”, skriver företrädare för Bröderna Berner i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Redan 2010 enades Sveriges regioner om en uppförandekod för leverantörer, som utgår från principerna för företags sociala och miljömässiga ansvar i FN:s initiativ Global Compact.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?