ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Vårdens handskar misstänks komma från slavfabriker

  • Svenska regioner lägger miljontals kronor årligen på att köpa in medicinska plasthandskar.

Vanlig medicinska plasthandskar som används i den svenska vården misstänks komma från fabriker i Malaysia där personal tvingas arbeta under omänskliga förhållanden.

Det skriver Svenska Dagbladet på söndagen.

Svenska regioner lägger miljontals kronor årligen på att köpa in medicinska plasthandskar.

Men kontrollen på underleverantörskedjan är så dålig att risken är stor att många handskar kommer från rena slavfabriker, skriver Svenska Dagbladet.

I december beskrev både internationella medier och människorättsorganisationer hur företag i Malaysia systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter.

Bland annat ska migrantarbetare från Nepal och Bangladesh tvingas arbeta 45 dagar i sträck och 140 timmar övertid i månaden med beslagtagna pass. Rapporterna larmar också om förbud mot att bilda familj och skulder på flera månadslöner till privata arbetsförmedlare i hemländerna.

När SvD undersökt försörjningskedjan till svenska vårdregioner skriver tidningen att en av de stora underleverantörerna, Bröderna Berner, genom mellanled köper in handskar från en av de utpekade fabrikerna.

”Tillsammans med en extern tredje part har vi gjort en övergripande utvärdering av vår leverantörskedja, och vi ska fortsätta arbeta för ökat ansvarstagande i kedjan”, skriver företrädare för Bröderna Berner i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Redan 2010 enades Sveriges regioner om en uppförandekod för leverantörer, som utgår från principerna för företags sociala och miljömässiga ansvar i FN:s initiativ Global Compact.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer