1515
Annons

Värden för över 30 Mkr gick upp i rök – nybyggda fabriken brann ned

Ett års renovering var äntligen över och Gysinge centrum för byggnadsvård var redo att skåla för sin nya färgfabrik. 

Men det blev inget firande.

Bara några dagar efter att lokalerna var färdigställda brann anläggningen ned till grunden.

Bygget av den nya färgfabriken tog ett år men den 28 februari brann hela anläggningen ned till grunden. Vd Anders Ekby hade först svårt att ta in vad som hänt. ”Jag stod där och fällde en tår.”
Bygget av den nya färgfabriken tog ett år men den 28 februari brann hela anläggningen ned till grunden. Vd Anders Ekby hade först svårt att ta in vad som hänt. ”Jag stod där och fällde en tår.”Foto:Joey Abrait

Flytten av fabriken från Hedemora skulle vara en nystart, ett tillfälle att skapa det centrum som namnet antyder. Och sedan slutet av november har vägen mellan den gamla butikslokalen och den nya fabriken varit kort, som i ett riktigt centrum. Bara en grusväg emellan. 

Samtidigt planerade Gysinge centrum för byggnadsvård för sitt 30-årskalas. Att slå ihop firandet med invigning av den nya färgfabriken skulle till och med kunna locka till kungligt besök. Som kunglig hovleverantör skulle iallafall den chansen vara större. 

Men lagom till att byggnadsvårdsentusiaster gjorde sig redo för sommarens inköp av linoljefärg stod den nya färgfabriken i lågor. 

Byggnader på 2.000 kvadratmeter brann ned och 10.000 liter färg, motsvarande 6 miljoner kronor lagervärde, förstördes. Allt redan producerat för vårens och sommarens höga efterfrågan. 

”Linoljefärg och såpa – vårt vatten och bröd”, säger Anders Ekby, vd för Gysinge centrum för byggnadsvård. 

Fredag den 28 februari. Telefonen ringer i det tillfälliga hemmet i Calgary. Anders Ekby skulle komma tillbaka till arbetet som vd på Gysinge till sommaren. Men först ett år med familjen i Klippiga bergen. 

På andra sidan luren är det Securitas. Rökdetektorn har gått igång i den nya färgfabriken i Gysinge. 

Klockan är då kvart i nio på kvällen hemma i Sverige. Strax efter nio är fabriken övertänd. De närmaste byggnaderna likaså. 

Anders Ekby sätter sig på första plan från Kanada till Stockholm. Natten till måndag kör han de slingriga vägarna fram till Gysinge. Helljuset rakt på katastrofen. 

”Jag stod där och fällde en tår. Det hade nästan varit lättare om mitt eget hus brunnit upp. Nu var den första tanken bara konkurs. All energi det senaste året gått åt till att bygga upp det här. Och det kommer ju aldrig kunna bli likadant igen, det var en jättestor lada, 20 meter i takhöjd och tjocka bjälkar. Egentligen kanske det inte var en optimal lokal men det var världens finaste fabrik.” 

I branden gick värden på 30–40 miljoner kronor förlorade – den nya fastigheten, alla maskiner och lagret med färg och såpa. 

Hur går man vidare efter en sådan händelse? 

Butikslokalen – huset från 1800-talet – på andra sidan grusvägen från färgfabriken står kvar. Men hyllorna med linoljefärg och såpa i butiken väntas snart stå tomma. Likaså lagret i Stockholmsbutiken och hos de drygt 200 återförsäljarna runt om i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. 

En snabb åtgärd var att tillfälligt stänga de egna butikerna och webbaffären.  

Nu mejlar kunderna varje dag. De är ivriga att få köpa färg till sommarens projekt. 

Också konkurrenterna har hört av sig. Kan de stå till tjänst och tillverka Gysinges färg? 

”Alla har varit så vänliga. Och vi har fått så mycket kärlek på sociala medier, det var nästan en chock att vi tydligen betyder så mycket för så många.” 

Maskinerna för färgblandning står kvar i ruinerna. Vid första anblick ser de intakta ut, om än lite färgade av aska och sot. Men vissa delar, trots hård metall, har smält och kärlet har blivit lätt skevt. 

Men en fabrik i Danmark har gett Anders Ekby hopp igen. De kan tillverka nya färgblandare och den vanliga leveranstiden på åtta veckor kan dras ned till fyra. Det betyder att Gysinges produktion av färg skulle kunna vara igång i april igen. 

Ett gammalt stall får fungera som tillfällig lagerlokal för de varor som kommer in från underleverantörer. För den egna produktionen av färg och såpa har Anders Ekby har varit runt i Gysinge och letat fabrik. Den gamla i Hedemora skulle också vara ett alternativ. Men samtidigt hann ju företaget känna på att ha verksamheten samlad. 

”Jag har jobbat mycket på att samla allt hit, och det sista var att få hit produktionen. Vi var så laddade och allt var bra. Det var nästan så att vi skålade förrförra veckan, när vi hade fått slutbeskedet om att allt var klart med lokalen.”

I följarnas kommentarer på sociala medier efter Gysinges första inlägg om branden syns hjärtsymboler och styrkekramar. Men för Anderas Ekby betyder det extra mycket att läsa vad företaget har betytt för byggnadsvård i Sverige. 

”Vi livnär oss på produkter men en viktig del av verksamheten har varit att sprida kunskap om hur man använder produkterna. Gysinge är sprunget ur behovet av att hitta produkter och metoder för byggnadsvård och att ta hand om gamla hus. Där har vi missionerat.”

Tre av husväggarna till butikslokalen är faluröda, men baksidan är randig, målad i olika klassiska färgsättningar. I Nästgårds, byggnaden intill butiken, kan besökarna följa de olika stegen i att måla tak eller golv med linoljefärg. Slipat, oljat, målat ett lager, två lager. Det ska vara instruktivt att besöka det gamla brukssamhället. När Gysinge centrum för byggnadsvård öppnade 1990 fanns få tillverkare av linoljefärg i Sverige. I dag handlar det om runt sex konkurrenter. 

Om dagarna efter branden var tårfyllda, och med en stark oro för konkurs, har andra veckan inletts med positiva besked. Företagets försäkringar kommer att täcka upp för alla kostnader. Från polisen väntar man fortfarande på besked om vad som föranlett branden. 

”Nu lägger vi all energi på att få igång verksamheten.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?