Annons

Vårdbranschen kritiserar stödet: ”En droppe i havet”

Vårdbolag kompenseras i budgeten fullt ut för den så kallade vårdmomsen, enligt Centerledaren Annie Lööf. Men hon får mothugg av branschen. 

”En droppe i havet”, säger Fredrik Gunmalm, chef på Capio Närsjukvård. 

Foto:Isabell Höjman/TT, Claudio Bresciani/TT

I budgeten får regionerna 210 miljoner kronor per år för att kompensera privata vårdgivare som, till skillnad från offentliga huvudmän, sedan i somras betalar moms för inhyrd personal. 

Frågan hör till dem som Centerpartiet har drivit i budgetförhandlingarna. 

”Det här slår hårdast mot glesbygden som har en stor andel inhyrd personal”, säger Centerledaren Annie Lööf som på sikt vill se en mer långsiktig lösning. 

Beloppet på 210 miljoner kronor om året ”ska motsvara den kostnadshöjning som momsen innebar för de privata vårdgivarna”, enligt Annie Lööf som refererar till beräkningar från finansdepartementet. 

Finansdepartementet bekräftar att summan är framtagen utifrån omsättningen för bemanningsverksamheten i branschen och landstingens köp av vård från enskilda utförare.

Men Fredrik Gunmalm, chef på Capio Närsjukvård, har en annan bild. Baserat på ett timarvode på 1 200 kronor för en läkare motsvarar budgetsatsningen merkostnaden för 350 årsarbetskrafter, enligt hans överslagsberäkning. 

”Det är en droppe i havet”, säger han. 

”Hade hälften av det gått bara till Capio Närsjukvård, så hade det närmat sig den momsrisk vi hade i början av året”, säger han vidare och kallar förslaget för ’konstig symbolpolitik’. 

Karin Liljeblad som är näringspolitisk expert på Vårdföretagarna spår även hon att pengarna inte räcker långt. 

”Den extra momskostnaden för en enda läkare är 500 000 kronor”, säger hon. 

”Man kan behöva höja beloppet och det måste finnas beredskap att göra det om det blir helt fel”, säger hon vidare. 

Hon pekar även på att omsorgsbolag som jobbar på uppdrag av kommunerna träffas av momshöjningen, men inte får ta del av pengarna i regeringens förslag. Vårdföretagarna skulle i stället vilja se en lagändring. 

”Det här kan inte vara den långsiktiga lösningen”, säger Karin Liljeblad. 

Fredrik Gren, vd för omsorgskoncernen Ambea, ställer sig positiv till momskompensationen som är i linje med politiska löften.  

”Nu har man tagit ett viktigt beslut som visar att man står bakom den utfästelsen.”

Samtidigt poängterar han att Ambea klarar sig lindrigt från ökade kostnader tack vare det egna bemanningsbolaget Klara. 

”Vi hyr inte in läkare i någon större utsträckning och har egna sjuksköterskepatruller. Omsorgsbolag drabbas förstås också av momsen, men i lite mindre grad än sjukvården.”

Sedan halvårsskiftet 2019 betalar vård- och omsorgsbolag 25 procent moms på sina kostnader för inhyrd personal. Bakgrunden är en ny rättslig tillämpning efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?