1515

Vårdbranschen kritiserar stödet: ”En droppe i havet”

Vårdbolag kompenseras i budgeten fullt ut för den så kallade vårdmomsen, enligt Centerledaren Annie Lööf. Men hon får mothugg av branschen. 

”En droppe i havet”, säger Fredrik Gunmalm, chef på Capio Närsjukvård. 

Foto:Isabell Höjman/TT, Claudio Bresciani/TT

I budgeten får regionerna 210 miljoner kronor per år för att kompensera privata vårdgivare som, till skillnad från offentliga huvudmän, sedan i somras betalar moms för inhyrd personal. 

Frågan hör till dem som Centerpartiet har drivit i budgetförhandlingarna. 

”Det här slår hårdast mot glesbygden som har en stor andel inhyrd personal”, säger Centerledaren Annie Lööf som på sikt vill se en mer långsiktig lösning. 

Beloppet på 210 miljoner kronor om året ”ska motsvara den kostnadshöjning som momsen innebar för de privata vårdgivarna”, enligt Annie Lööf som refererar till beräkningar från finansdepartementet. 

Finansdepartementet bekräftar att summan är framtagen utifrån omsättningen för bemanningsverksamheten i branschen och landstingens köp av vård från enskilda utförare.

Men Fredrik Gunmalm, chef på Capio Närsjukvård, har en annan bild. Baserat på ett timarvode på 1 200 kronor för en läkare motsvarar budgetsatsningen merkostnaden för 350 årsarbetskrafter, enligt hans överslagsberäkning. 

”Det är en droppe i havet”, säger han. 

”Hade hälften av det gått bara till Capio Närsjukvård, så hade det närmat sig den momsrisk vi hade i början av året”, säger han vidare och kallar förslaget för ’konstig symbolpolitik’. 

Karin Liljeblad som är näringspolitisk expert på Vårdföretagarna spår även hon att pengarna inte räcker långt. 

”Den extra momskostnaden för en enda läkare är 500 000 kronor”, säger hon. 

”Man kan behöva höja beloppet och det måste finnas beredskap att göra det om det blir helt fel”, säger hon vidare. 

Hon pekar även på att omsorgsbolag som jobbar på uppdrag av kommunerna träffas av momshöjningen, men inte får ta del av pengarna i regeringens förslag. Vårdföretagarna skulle i stället vilja se en lagändring. 

”Det här kan inte vara den långsiktiga lösningen”, säger Karin Liljeblad. 

Fredrik Gren, vd för omsorgskoncernen Ambea AMBEA -0,94% Dagens utveckling , ställer sig positiv till momskompensationen som är i linje med politiska löften.  

”Nu har man tagit ett viktigt beslut som visar att man står bakom den utfästelsen.”

Samtidigt poängterar han att Ambea klarar sig lindrigt från ökade kostnader tack vare det egna bemanningsbolaget Klara. 

”Vi hyr inte in läkare i någon större utsträckning och har egna sjuksköterskepatruller. Omsorgsbolag drabbas förstås också av momsen, men i lite mindre grad än sjukvården.”

Sedan halvårsskiftet 2019 betalar vård- och omsorgsbolag 25 procent moms på sina kostnader för inhyrd personal. Bakgrunden är en ny rättslig tillämpning efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. 


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?