1515
Annons

Vårdbranschen kritiserar stödet: ”En droppe i havet”

Vårdbolag kompenseras i budgeten fullt ut för den så kallade vårdmomsen, enligt Centerledaren Annie Lööf. Men hon får mothugg av branschen. 

”En droppe i havet”, säger Fredrik Gunmalm, chef på Capio Närsjukvård. 

Foto:Isabell Höjman/TT, Claudio Bresciani/TT

I budgeten får regionerna 210 miljoner kronor per år för att kompensera privata vårdgivare som, till skillnad från offentliga huvudmän, sedan i somras betalar moms för inhyrd personal. 

Frågan hör till dem som Centerpartiet har drivit i budgetförhandlingarna. 

”Det här slår hårdast mot glesbygden som har en stor andel inhyrd personal”, säger Centerledaren Annie Lööf som på sikt vill se en mer långsiktig lösning. 

Beloppet på 210 miljoner kronor om året ”ska motsvara den kostnadshöjning som momsen innebar för de privata vårdgivarna”, enligt Annie Lööf som refererar till beräkningar från finansdepartementet. 

Finansdepartementet bekräftar att summan är framtagen utifrån omsättningen för bemanningsverksamheten i branschen och landstingens köp av vård från enskilda utförare.

Men Fredrik Gunmalm, chef på Capio Närsjukvård, har en annan bild. Baserat på ett timarvode på 1 200 kronor för en läkare motsvarar budgetsatsningen merkostnaden för 350 årsarbetskrafter, enligt hans överslagsberäkning. 

”Det är en droppe i havet”, säger han. 

”Hade hälften av det gått bara till Capio Närsjukvård, så hade det närmat sig den momsrisk vi hade i början av året”, säger han vidare och kallar förslaget för ’konstig symbolpolitik’. 

Karin Liljeblad som är näringspolitisk expert på Vårdföretagarna spår även hon att pengarna inte räcker långt. 

”Den extra momskostnaden för en enda läkare är 500 000 kronor”, säger hon. 

”Man kan behöva höja beloppet och det måste finnas beredskap att göra det om det blir helt fel”, säger hon vidare. 

Hon pekar även på att omsorgsbolag som jobbar på uppdrag av kommunerna träffas av momshöjningen, men inte får ta del av pengarna i regeringens förslag. Vårdföretagarna skulle i stället vilja se en lagändring. 

”Det här kan inte vara den långsiktiga lösningen”, säger Karin Liljeblad. 

Fredrik Gren, vd för omsorgskoncernen Ambea AMBEA +0,30% Dagens utveckling , ställer sig positiv till momskompensationen som är i linje med politiska löften.  

”Nu har man tagit ett viktigt beslut som visar att man står bakom den utfästelsen.”

Samtidigt poängterar han att Ambea klarar sig lindrigt från ökade kostnader tack vare det egna bemanningsbolaget Klara. 

”Vi hyr inte in läkare i någon större utsträckning och har egna sjuksköterskepatruller. Omsorgsbolag drabbas förstås också av momsen, men i lite mindre grad än sjukvården.”

Sedan halvårsskiftet 2019 betalar vård- och omsorgsbolag 25 procent moms på sina kostnader för inhyrd personal. Bakgrunden är en ny rättslig tillämpning efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. 


Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?