Annons

Vårdar varumärket med omsorg

VÄXJÖ. José Navarro tog för fem år sedan steget från anställd i kommunal hemtjänst till att starta eget.

Med ambitionen att förbättra hemtjänsten har hans företag Linné Omsorg vuxit till 50 heltidsanställda.

ENGAGERADE. Linné Omsorgs delägare Jean-Claude Garabedian, George Oguz och José Navarro hos en av sina brukare, Monika Bjuhr.
ENGAGERADE. Linné Omsorgs delägare Jean-Claude Garabedian, George Oguz och José Navarro hos en av sina brukare, Monika Bjuhr.Bild:Jack Mikrut

Kontorsmöblerna håller fortfarande på att skruvas ihop i de nya lokalerna som har stora skyltfönster och ett centralt läge i centrum av Växjö.

”Vi får plats att ha personalmöten nu. Lokalen är på 220 kvadratmeter, dubbelt så stor som den gamla, så här kan vi växa ett tag till. Det är också viktigt att vårt varumärke syns så att nya brukare hittar till oss”, säger José Navarro.

Han är grundare av och delägare till Linné Omsorg som driver Linné Hemvård med verksamhet i kommunerna Växjö och Ljungby.

Under mätperioden 2013–2016 hade Linné Omsorg en omsättningstillväxt på 680 procent. Omsättningen för 2016 blev 18 miljoner kronor. Prognosen för 2017 ligger på 25 Mkr och cirka 60 heltidsanställda.

”Det ligger hårt arbete bakom. Omsorgstagare inom hemtjänst väljer själva vilket företag de vill anlita så om de inte är nöjda kan de bara byta. Vi har vuxit steg för steg genom att många av våra omsorgstagare har rekommenderat oss till vänner och bekanta. De säger att vi gör det där lilla extra”, säger José Navarro.

Men inget av detta hade varit möjligt utan lagen om valfrihetssystem, LOV, en entusiastisk kompanjon och 86-åriga Svea.

LOV kom 2008. Den gav brukarna och patienterna själva möjlighet att välja om man ville ha en kommunal eller en privat utförare av exempelvis hemtjänst.

Men det var först när José Navarro fyra år senare träffade Valentin Konya, en entusiastisk sommarvikarie som studerade marknadsföring, som han vågade ta steget. Tillsammans med Valentin Konya startade han Linné Omsorg.

Han hade då arbetat tolv år inom den kommunala hemtjänsten.

”Min egen mamma har behövt vård och omsorg hela mitt liv vilket tidigt gjorde mig intresserad av vårdyrket. Jag utbildade mig därför till undersköterska och arbetade många år inom hemtjänsten.”

”Jag saknade engagemanget i den offentliga verksamheten. Jag hade många idéer om hur jag ville förändra och förbättra hemtjänsten för brukarna, något jag inte kunde förverkliga som anställd”, säger han.

Men de hade inget startkapital.

”Jag arbetade natt som vårdare inom psykiatrin och på dagarna med företaget. Det var mycket dokumentation att hantera innan vi fick tillstånd att driva denna typ av verksamhet.”

Bolaget fick sitt tillstånd 2012 men hade inga kunder. I december det året fick de presentera sig för sin första presumtiva kund, Svea, 86 år. Hon ville veta mer om företaget vars namn hon gillade.

”I januari 2013 fick vi börja arbeta hos Svea och hon var kvar som kund tills hon gick bort i våras. Tack vare henne började vi tro på att vår affärsidé skulle fungera. Hon gav oss självförtroende att fortsätta satsa”, säger José Navarro.

Men två år senare höll allt på att gå om intet när Valentin Konya, då 22 år, ville lämna företaget för att åka ut och resa i världen. José hade ingen lust att driva verksamheten vidare på egen hand. Lösningen blev att ta in två nya delägare i företaget: ekonomen George Oguz, som vid starten av bolaget var företagets bankman, och Georges svåger Jean-Claude Garabedian. Han hade startat ett vårdföretag med sin bror när deras morfar blev sjuk. Han är inte aktiv i den verksamheten längre.

”Jag gillade Josés idéer för att utveckla verksamheten. Därför gick jag in som delägare”, säger Jean-Claude Garabedian.

Uppvuxna i Sverige men med rötter i Argentina för Josés del och syrianskt ursprung för George och Jean-Claude är det en kombination med många fördelar anser de tre delägarna.

”Vi har bland annat språkkunskaper inom företaget och kan snabbt hjälpa en omsorgstagare som kanske har svårt att uttrycka sig på svenska”, säger Jean-Claude Garabedian.

Planerna för framtiden är att både expandera hemtjänsten till fler kommuner och att starta fler verksamhetsområden.

”Vi vill lägga till personlig assistans och färdtjänst och om det slår väl ut så ligger nog omsättningen på betydligt högre nivåer än i dagsläget”, säger George Oguz.

Debatten om vinsttak tänker José Navarro inte låta stoppa honom från att skapa en mer engagerad och flexibel hemtjänst.

”Detta är en låglönebransch. Det krävs mycket hårt arbete och nöjda omsorgstagare innan det ger någon avkastning över huvud taget. Varför inte uppmuntra en bransch där majoriteten av de som leder företagen är kvinnor”, säger José Navarro.

Innehåll från PolestarAnnons

Nya Polestar 2: Uppgraderingen som ger snabbare laddning och längre räckvidd

Bilmodellen är den samma – och namnet lika så.

Men när Polestar 2 nu uppgraderas handlar det om så mycket mer än bara ett visuellt lyft.

Nya motorer och batterier som ger längre räckvidd, snabbare laddning, och mer effekt. Dessutom nu med bakhjulsdrift.

– Det höjer körupplevelsen till en helt ny nivå, säger Joakim Rydholm, chef för chassiutveckling på Polestar.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda 

Det svenska bilmärkets första modell presenterades i oktober 2017 och fick namnet Polestar 1. Bilen, som byggdes på Volvos SPA-plattform var en framhjulsdriven laddhybrid med 600 hästkrafter och ett vridmoment på 1 000 Nm. Karossen var i kolfiber och fjädringssystemet var utvecklat tillsammans med Öhlins Racing.

När vi nu skriver 2023 har bil nummer två redan funnits på marknaden i ett par år – men den får nu ett ansenligt och rejält lyft.

– Vanligtvis i bilbranschen brukar en uppdatering bestå av mindre visuella förändringar som ofta förstör intentionen hos bilens ursprungliga design. Med det nya modellåret av Polestar 2 har vi istället arbetat under ytan och uppgraderat viktiga tekniska och mekaniska komponenter i den elektriska drivlinan. Det här är den bästa Polestar 2 hittills och med den uppdaterade fronten med nya SmartZone är det också den snyggaste, säger Polestars vd, Thomas Ingenlath.

Snabbare laddning

De största uppgraderingarna av Polestar har alltså skett under skalet då modellen har fått både nya motorer, växelriktare och kraftfullare batterier  som ger bättre effektivitet, högre kapacitet och snabbare laddningstider.

Fyra olika drivlinor finns att välja mellan. Long range-versionerna får 82 kWh-batterier, och i Standard range-versionen är kapaciteten 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning med upp till 205 kW kan det stora batteriet i Long range-versionerna snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter och batteriet i Singel motor-versionen klarar en laddeffekt på 135 kW och kan snabbladdas  från 10 till 80 procent på 34 minuter.

Ännu mer responsiv

Hos Single motor-versionerna har motorn en effekt på upp till 299 hk (mot tidigare 231 hk) och ett vridmoment på 490 Nm (tidigare 330 Nm), som ger en klar förbättring av bilens prestanda.

Versionen Long range Single motor accelererar nu 0-100 km/h på 6,2 sekunder, vilket är 1,2 sekunder snabbare än tidigare.

– Körupplevelsen hos Polestar 2 har nått en ny nivå. Det är tack vare att vi har bytt från fram- till bakhjulsdrift hos Single motor-versionerna och kalibrerat om vridmomentsfördelningen i Dual motor-versionerna för en mer bakhjulsdriven känsla, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Hos Dual motor-versionerna är den nya bakre motorn den primära drivkällan. Effekten på 421 hk och 740 Nm (tidigare 408 hk och 660 Nm) gör att bilen klarar 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Väljer man versionen med Performance-paket ökar effekten till 476 hk och 0-100 km/h går då på 4,2 sekunder. Effektivitetsvinsterna hos Dual motor-versionerna beror på att den främre motorn kopplas bort automatiskt när den inte behövs.

Längre räckvidd

Uppgraderingen av batterier och motorer har ökat räckvidden hos Polestar 2. Versionen med dubbla motorer kan nu ta dig 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med hela 105 km.

Även räckvidden hos Standard range Single motor-versionen har förbättrats och är nu upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är motsvarande siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

– Polestar 2 är en spänstig bil, den behåller sin kompakta karaktär och känsla av fullständig kontroll, samtidigt som den blir mer mogen med adderad komfort, säger Joakim Rydholm på Polestar.

Aktiva säkerhetsfunktioner

Nytt är även SmartZone som finns i fronten med samma teknik som tidigare aviserats hos  Polestar 3. SmartZone är alltså namnet på det område där alla ”smarta” funktioner är samlade, det vill säga viktiga aktiva säkerhetsfunktioner som de sensorer och kameror som möjliggör förarassistanssystemet och radarn som aktivt övervakar området framför bilen.

Minskat koldioxidavtryck

Polestar har också  lyckats få ner koldioxidavtrycket hos Polestar 2 med 1,1 ton hos det stora batteriet från 7,0 ton till 5,9 ton per bil, mycket tack vare förbättrad cellkemi i batteriet.

Inför uppgraderingen av bilen har även standardutrustningen setts över och från och med nu är ”Driver Awareness”, ”BLIS med styrassistans”, ”Cross Traffic Alert med bromsassistans”, ”Rear Collision Warning and Mitigation” tillsammans med 360-kamera och automatiskt avbländande backspeglar standard. Lägg därtill också trådlös telefonladdning, som nu är standard på alla versioner.

Uppgraderade Polestar 2 finns nu för beställning på polestar.se. De första leveranserna beräknas till tredje kvartalet 2023.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera