1515
Annons

Sista budgeten ger mest till vården

Sveriges ekonomi växer i snabb takt - men jobbmålet är fortfarande avlägset. Regeringen skjuter till 2,6 miljarder till nya reformer. Mest pengar går till vården. Di TV bevakar presskonferensen i Börsmorgon med start 08.45 och med Di:s politiska reportrar på plats i Rosenbad.

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.Foto:TT

Efter en rekordomfattande höstbudget lägger regeringen med stöd av Vänsterpartiet nu fram en vårbudget med reformer på drygt 2,6 miljarder kronor.

Två större nyheter döljs i luntan. Den största satsningen handlar om 350 miljoner kronor till investeringar i välfärdsteknik för att öka tillgängligheten i äldreomsorgen.

Det andra är ett tillskott på 200 Mkr till landstingen för att de ska kunna behålla vårdpersonal med bristkompentens som vill arbeta kvar efter 65 års ålder.

Bland de reformer som är kända sedan tidigare märks, utöver de 200 miljoner kronorna ovan, ytterligare 400 miljoner till kortare köer i vården, stöd till biogasproduktion på 270 Mkr, 200 miljoner till Polisen, 170 miljoner i investeringsstöd till solceller, 110 miljoner kronor till en utvidgad byggbonus och 110 Mkr till sommarjobb för unga.

Totalt ökar utgifterna jämfört med i höstas med 9,5 miljarder kronor. Utöver satsningarna handlar det till största delen om större ersättningar till kommunerna för flyktingmottagning på 4,9 miljarder kronor.

Nyckeltalen över den svenska ekonomin lämnas i stort sett oförändrade sedan den förra prognosen i februari. BNP-tillväxten i år beräknas till 2,8 procent och väntas nästa år sjunka till 2,2 procent.

När det gäller arbetslösheten är det fortfarande långt kvar till regeringens mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.

I år bedöms arbetslösheten hamna på 6,2 procent, mot 6,1 procent i februariprognosen. Även nästa år spås arbetslösheten ligga på 6,2 procent för att 2020 sjunka marginellt till 6,1 procent. Det kan jämföras med en arbetslöshet på 2,4 procent i Tjeckien och 3,5 procent Tyskland som ligger i topp i EU:s tabell.

Den offentliga sektorns finansiella sparande skruvas ned marginellt till 1,0 procent både i år och nästa år och regeringens bedömning är att sparandet sedan ökar något till 1,3 procent 2020.

Di TV bevakar presskonferensen i Börsmorgon och med Di:s politiska reportrar på plats i Rosenbad.

Senare under eftermiddagen kommer Di:s ledarskribent PM Nilsson och Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg diskutera vårbudgeten i Ekonomistudion.

SD sågar polissatsningen i budgeten – ”kaffepengar”

Sverigedemokraterna ska återigen försöka samla oppositionen för att öka satsningarna på polisen, lovar SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.
SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.Foto:Lars Schröder/TT

Sverigedemokraterna är mycket kritiska till storleken på regeringens satsningar på polisen i vårbudgeten, där anslagsökningarna ligger på två miljoner kronor.

Anslagsökningen sätts av Oscar Sjöstedt i relation till klimatbonusen som tillförs ytterligare nästan fyra miljarder kronor.

”Det är i ett perspektiv av statsbudgeten kaffepengar”, säger Oscar Sjöstedt om de två miljonerna till Polismyndigheten.

”Det är tondövt av regeringen”, fortsätter han.

Efter helgens våldsamma kravaller i flera delar av landet är frågan än mer aktuell, anser Oscar Sjöstedt.

”Regeringen har tappat kontrollen över brottsligheten i Sverige. I termer av dödsskjutningar, kriminella och att man är för få inom polismakten”, säger han.

SD:s ambition är nu att samla oppositionen för att öka anslagen till polisen, liksom man gjorde tillsammans med M och KD i höstbudgeten.

”Från vårt perspektiv hoppas jag att vi från oppositionen kan enas om större anslag än två miljoner”, säger Oscar Sjöstedt.

Förutom den inre säkerheten är det familjernas plånböcker som oroar SD, enligt Oscar Sjöstedt.

En fråga som varit närvarande i den politiska debatten sedan förra året, alltså redan innan kriget i Ukraina, är drivmedelspriserna.

Trots att oppositionen, med SD inkluderade, varit starkt kritiska till regeringens förslag om en drivmedelskompensation på mellan 1.000 och 1.500 kronor till varje bilägare, har man inte lyckats enas om ett motförslag.

Även elpriserna är bekymmersamma, enligt Oscar Sjöstedt.

Här lägger han skulden till prisökningen på regeringen, som han anser har arbetat för att stänga flera reaktorer.

”I Finland öppnade man nyligen ett kärnkraftverk. Som ett brev på posten sjönk priserna”, säger han.

En av de stora punkterna i regeringens budget är förslaget om ett nytt garantitillägg för pensionärerna, som Oscar Sjöstedt ser stora problem med.

Han anser att förslaget är dåligt utformat och att det gynnar personer som inte jobbar.

”Går det att bli överens i oppositionen för att presentera ett bättre förslag så gör vi det. Där är vi inte än, men jag hoppas på det”, säger han.

Samtidigt är Oscar Sjöstedt tydlig med att pensionerna måste höjas, och om inte oppositionen kan enas om ett motförslag så kommer Sverigedemokraterna att rösta på regeringens förslag.

”Antingen har vi ett bättre förslag och så röstar vi på det, eller så blir det regeringens förslag”, säger han. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera