Annons

Varannan svensk tänker dra ner på flygandet till 2025

Nästan varannan svensk planerar att göra färre utlandsresor med flyg de kommande fem åren. Lika många uppger att det ska satsa på semester i Sverige i större utsträckning än tidigare. Men mer än var sjunde svensk planerar en utomlandsresa redan i sommar, visar en ny enkätundersökning från konsultbolaget WSP.

Foto:Håkon Mosvold Larsen

Förra veckan kom beskedet från regeringen att det från den 30 juni är fritt fram att resa utomlands igen, inte överallt men bland annat till populära semesterländer som Grekland och Spanien. 

Oavsett restriktioner eller inte så hade 14 procent av svenskarna planerat att resa utomlands i sommar, enligt enkätundersökningen. Ungefär lika många, 13 procent, kommer att göra det med flyg. 

Undersökningen som gjordes strax innan tvåtimmarsregeln upphörde visar att svenskarna inte planerar att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner. Mer än var tredje svarande, 34 procent, planerade för en Sverigesemester med mer än två timmars restid från hemmet. Här är det stockholmarna som är mindre villiga att följa restriktionerna än övriga storstadsregioner. Resan kommer enligt undersökningen sannolikt att ske med bil. 

Endast 15 procent av de resande uppgav att de planerar en resa med tåg.

Undersökningen visar också att 48 procent kommer att semestra mer i Sverige än tidigare, och några färre, 45 procent, uppger att de kommer göra färre utlandsresor med flyg de kommande fem åren. Men WSP:s expert inom hållbar turism och besöksnäring, Sanja Vujicic, spår att den inställningen inte blir särskilt långvarig. 

”Historiskt sett så glömmer vi snabbt. Ta till exempel 11 september, eller tsunamin 2004. Det har varit invasion av svenskar dit ändå. Vi människor glömmer snabbare än vi tror. Att vi kommer att fortsätta att resa efter corona är alldeles säkert”, säger Sanja Vujicic.

Läs mer: Färre slentrianresor – men en grupp fortsätter flyga: ”Är guld värd”  

35 procent har dock avbokat en planerad resa med anledning av pandemin och 45 procent är besvikna över att inte kunna resa utomlands i sommar (vilket de efter de lyfta restriktionerna nu kan). 36 procent har upptäckt nya utflyktsmål i sin närhet.

”Vågen av bokningar av resor utomlands hos researrangörer den senaste veckan kan möjligen förklaras av att det finns möjligheter att avboka, att researrangörerna har vidtagit åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset på resmålet och att det oftast är direktflyg till resmålet”, säger Sanja Vujicic om den rusning som skedde till researrangörernas sajter efter att restriktionerna kring resande till flera länder släpptes förra veckan.

”Det återstår att se om historien upprepar sig att vi har för vana att glömma. Vissa strukturomvandlingar på lång sikt kommer vi med stor sannolikhet att se.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?