Annons

Varannan pendlare tveksam till att åka kollektivt efter pandemin

Nästan varannan pendlare är tveksam till att återgå till att åka kollektivt när pandemin är över. Men glesare säten och trängselinformation skulle få dem att känna sig tryggare, visar en undersökning från analys- och teknikkonsultbolaget WSP. 

Många är tveksamma till att återvända till exempelvis tunnelbanan efter att pandemin har lagt sig visar en ny undersökning.
Många är tveksamma till att återvända till exempelvis tunnelbanan efter att pandemin har lagt sig visar en ny undersökning.Foto:Henrik Montgomery/TT

Många har valt bort kollektivtrafiken under pandemin, dels för att många jobbar hemifrån men också till förmån för bil- och cykelåkande. 

Enligt undersökningen kan kollektivtrafiken tappa minst en av fem resenärer i storstadsregionerna. Från att innan ha haft cirka 47 procent kollektivt resande till och från arbetet innan pandemin till en uppskattning på 38 procent efter. 

”Vi ser två olika beteendeförändringar som troligen kommer bestå en tid framöver, dels att vi använder bilen i större utsträckning och dels att vi ser en framtid med betydligt mer hemarbete än tidigare. Ett scenario är att dessa två rörelser tar ut varandra och att biltrafiken på det stora hela inte förändras så mycket. Det är tydligt hur beroende vi är av kollektivtrafiken, var fjärde svarande har inte något annat alternativ samtidigt som varannan är tveksam av rädsla för smitta. Frågan är hur länge den utbredda tveksamheten består”, säger Dan Firth, stads- och trafikanalytiker på WSP.

Hela 40 procent uppger i WSP:s undersökning att de upplever mindre stress nu än innan pandemin, men samtidigt vill tre av fyra återgå till hur det var innan pandemin vad gäller arbetslivet och resande. 

Här kan du ladda ner hela undersökningen.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?