Annons

Var sjätte nallar pengar från barnen – kan vara olagligt

Var sjätte förälder har någon gång tagit pengar från sina barns sparkonton, enligt en ny undersökning.

Att göra det kan vara olagligt.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

När föräldrar sparar på ett konto som har öppnats i barnets namn, eller om kapitalet är pengar barnet fått av en nära anhörig, är pengarna rent juridiskt barnets.

”Föräldrarna har rätt att förvalta och bestämma över pengarna, så länge det inte handlar om mer än åtta prisbasbelopp, men de ska gå till barnets bästa”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, som har beställt undersökningen från Novus.

Prisbasbeloppet, som varje år fastställs av regeringen och visar prisutvecklingen i samhället, är för 2019 46 500 kronor.

Vad som kan anses vara för barnets bästa kan dock ibland vara svårt att bedöma, enligt henne. Det finns rättsfall där föräldrar blivit skadeståndsskyldiga när uttagen skett regelbundet och över lång tid, och det kunnat styrkas att det inte legat i barnets intresse.

En mamma dömdes 2016 för förskingring av sina barns pengar, då hon tagit pengar från barnens konton för att täcka egna kostnader.

”Reglerna finns för att ge barnet ett skydd”, säger Emma Persson.

För en förälder som vet med sig att den kan behöva ta av sparpengarna är det bättre att lägga sparpengarna på ett konto i sitt eget namn.

I undersökningen framkommer samtidigt att föräldrars sparande till de egna barnen ökar. I snitt sparas 575 kronor per månad, vilket kan jämföras med snittet på 515 kronor per månad år 2012.

”Fler föräldrar sparar regelbundet till barnen och summan man sparar per barn har ökat”, säger Emma Persson.

Det genomsnittliga sparkapitalet uppgår till 125 191 kronor per barn. År 2012 var det snittkapitalet 32 658 kronor.

Men långt ifrån alla har råd att spara till sina barn. Ungefär en tredjedel sparar inte regelbundet till sina barn och 15 procent sparar inte alls.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?