Vänsterpartiet vill se utredning av privatiseringar

Vänsterpartiet vill att det tillsätts en statlig haverikommission som ser över samtliga privatiseringar som har drivits igenom de senaste årtiondena.

Jonas Sjöstedt
Jonas SjöstedtFoto:TT

Det bör också undersökas hur återreglering kan åstadkommas på sådana områden där det behövs, och hur mycket privatiseringarna har kostat skattebetalarna, skriver Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V) på DN Debatt.

”Vi har under de senaste decennierna tillåtit vår gemensamma egendom att säljas ut och tas över av privata vinstintressen. För de företagen kommer vinstintresset först och samhällsnyttan och servicen i andrahand.” skriver de.

De beskriver det som att listan på misslyckade marknadsexperiment kan göras lång. Apoteken, järnvägen, elnäten, postservice, välfärd och telefoni ges som exempel på privatiseringar som har gjort samhället skörare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?