Annons

Vänsterpartiet vill beskatta aktievinster hårdare

Vänsterpartiet föreslår att en ny progressiv skatt införs på aktieutdelningar och värdepappersförsäljningar. Syftet är att stärka välfärden.

”De rikaste blir allt rikare och de blir det på inkomster från sitt kapital”, skriver partiledaren Jonas Sjöstedt och den ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson, på DN Debatt.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson.Bild:Jessica Gow / TT

Vänsterpartiet föreslår att skatten på kapitalvinster från värdepappersförsäljningar och aktieutdelningar görs progressiv och höjs med 2, 4, 6 respektive 10 procentenheter vid inkomstgränserna 75.000, 150.000, 300.000 och 1 miljon kronor.

Det skulle enligt Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson höja statens inkomster med 4,3 miljarder kronor år 2018. I dag beskattas kapitalvinster från värdepappersförsäljningar och aktieutdelningar med 30 procent i skatt.

De både Vänstertopparna skriver på DN Debatt att de kommer att lyfta kravet på en höjd kapitalskatt i budgetförhandlingarna med regeringen.

Syftet med skattehöjningarna är, enligt Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, att minska inkomstklyftorna i samhället.

”Samtidigt som många ensamstående mammor och pensionärer inte har så det räcker till hyra och mat har Sverige blivit ett skatteparadis för de rika”, skriver V-topparna.

Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson skriver i artikeln att de har hämtat inspiration om högre skatt på vinster från kapital från den franske ekonomen Thomas Piketty.

En stor del av svenskarnas värdepapper ligger i dag i investeringssparkonton eller i kapitalförsäkringar. Där beskattas kapitalet av en schablonskatt som är kopplad till statslåneräntan, vilket innebär att en viss procentsats i skatt tas ut baserat på kontos värde, i stället för på de vinster som görs. Det framgår inte av debattartikeln om Vänsterpartiet vill stoppa dessa sparformer.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?