1515

Vänsterpartiet sommarens stora vinnare – rusar i opinionen

Vänsterns hårdnackade inställning till marknadshyror och den följande misstroendeomröstningen mot regeringen ser ut att ha betalat sig bra. Nu rusar partiet i opinionen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.Foto:Stina Stjernkvist/TT

11,9 procent av väljarna skulle lägga sin röst på Vänsterpartiet om det vore val i dag enligt Sifos väljarbarometer som publiceras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet. Så högt väljarstöd har partiet inte haft sedan 2001 under Gudrun Schymans glansdagar.

”Vänsterpartiet är en tydlig vinnare på regeringskrisen”, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

V har tagit hela 2,3 procentenheter sedan förra mätningen i juni. En statistiskt säkerställd ökning som skulle utvidga V:s riksdagsgrupp med runt 50 procent.

Och det är främst från Socialdemokraterna som de nya sympatisörerna kommer. S hamnar i SvD/Sifos augustibarometer på 24,1 procent, en minskning med 1,7 procentenheter.

Ett annat parti som ser ut att ha förlorat på försommarens politiska tumult är Centerpartiet som står för augustimätningens andra statistiskt säkerställda tapp. C får 8,6 procent av väljarstödet – samma som senaste valresultatet.

Mellan blocken är det mycket jämnt. M, KD, L och SD samlar egentligen fler väljare – 49,9 procent jämfört med 48,8 procent för S, MP, V och C – men Liberalerna hamnar även i den här mätningen långt under riksdagsspärren.

Miljöpartiet, som också länge lidit av dåliga opinionssiffror, ligger på 4,2 procent och riskerar även de att åka ur riksdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?