1515
Annons

Vänsterpartiet vill stoppa bankernas ”överräntor”

Vänsterpartiet vill pressa bankerna att kapa vinsterna på Sveriges högt belånade hushåll. 

Nordea tar nästan dubbelt så mycket betalt för ett lån i Sverige som i Finland, enligt Jonas Sjöstedt. 

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt presenterade det nya vallöftet vid en presskonferens i STockholm på måndagsförmiddagen.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt presenterade det nya vallöftet vid en presskonferens i STockholm på måndagsförmiddagen.Foto:Henrik Montgomery/TT

Bankerna har genom ”hutlösa bolånemarginaler” skott sig på bostadsbristens Sverige, enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt. 

”Tiotals miljarder strömmar varje år från svenska hushåll rakt ner i storbankernas ficka. Storbankernas vinst förra året var 106 miljarder kronor. Det är helt oacceptabelt”, säger han.  

Partiet förespråkar nu att Sverige inför ett bindande regelverk av finsk modell. Modellen som föreslås är att sätta interbankräntan, Stibor, i centrum för förhandlingarna. Förebilden är Finland där bankerna genom att presentera räntorna på detta sätt tjänar i genomsnitt 1 procentenhet mindre på sina lånekunder än snittmarginalen på den svenska bolånekunden. Jonas Sjöstedt säger att Nordea tar nästan dubbelt så mycket betalt för ett lån i Sverige som i Finland. 

V-ledaren menar att drömmen om ett eget hem ska vara möjlig att förverkliga.  

Skulle förslaget leda till att Sverige får finska bolånemarginaler så motsvarar det en kostnadsminskning på 1200 kronor i månaden för hushållet med ett 2-miljonerslån, enligt partiets beräkningar - och ju större lån, desto mer i plånboken för hushållet. 

”Vi gör det möjligt för dem att faktiskt amortera”, säger Jonas Sjöstedt. 

Det här gynnar de välbeställda mest, det är de som har de stora lånen?
”Det är naturligtvis så att de som har de största lånen vinner mest men vi för över pengar från banker till hushåll. Det tycker vi är en bra affär”, säger han. 

Vill ni bli ett parti för medelklassen?
”Vänsterpolitik gynnar ju väldigt många och det här är stora grupper av villaägare och bostadsrättsinnehavare, som är vanliga löntagare och pensionärer, som är vinnare.”

Reformen sjösätts med fördel samtidigt som partiets förslag att fasa ut ränteavdraget, anser Jonas Sjöstedt. 

”Det här låter sig utmärkt göras samtidigt. Det innebär att de faktiska boendekostnaderna inte kommer att öka för villaägarna.”

Det ökar också utrymmet för en ny moderniserad fastighetskatt, enligt partiet. 

”Det kommer de att ha råd med efter den här förändringen”, säger han om villaägarna. 

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera