1515

Vänsterpartiet kräver ökad kapitalbeskattning efter valet

Vänsterpartiet har inte lyckats få gehör från regeringen för sitt krav om ökad kapitalbeskattning under denna mandatperiod. Under nästa blir det ett huvudkrav i en eventuell regeringsförhandling.

"Vi ska göra det vi kan för att bli större och sätta större press i förhandlingarna", säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Vänsterpartiet har länge legat på regeringen om återinförd förmögenhetsskatt och ökad fastighetsbeskattning (genom att villor med högre taxeringsvärden ska ha högre avgift), men fått kalla handeln av finansministern.

"Retoriskt låter Socialdemokraterna som att de tycker att den ekonomiska ojämlikheten med växande kapitalinkomster är problematisk, men i praktiken vill de ju inte göra något. Detta är globala trender, säger de. Jag ser inget som har ändrats i grund och botten, mer än att de i sin retorik låter oroade", säger hon.

Vill man göra något måste man börja omfördela, enligt Ulla Andersson, som vill se en progressiv kapitalbeskattning.

Vänsterpartiet vill ingå i en regering efter valet i höst och då blir, enligt talespersonen, den allra viktigaste frågan ekonomisk jämlikhet.

"Att man utjämnar klyftorna i samhället, omfördelar och skapar goda arbetsvillkor i välfärden… och sen att man fortsätter att investera för att fortsätta pressa ner arbetslösheten", säger hon.

Konkret handlar det om någon form av ökad kapitalbeskattning och förmögenhetsskatt.

"Det kommer att vara en väldig stor och central fråga för oss", säger hon.

Hon tycker generellt att frågan om ekonomisk jämlikhet och personalförsörjningen i välfärdssektorn har varit alldeles för lite på dagordning, speciellt när man tittar på vilka konsekvenser detta får.

"Vi kan ju inte stoppa in hur mycket pengar i polisen som helst utan att också arbeta förebyggande", säger hon.

Den viktigaste reformen som Vänsterpartiet fått igenom den här mandatperioden, då de budgetförhandlat med regeringen, är de tio "välfärdsmiljarderna".

"De tio miljarderna till välfärden är det viktigaste, speciellt när man tänker på vilken betydelse de får för verksamheterna. Det är den största satsningen som gjorts sedan statsbidragssystemet infördes, så det känns väldigt bra", säger hon.

Höjt underhållsstöd och avgiftsfria mediciner för barn är andra reformer som hon tycker är viktiga.

"Det har varit så lång tid som man inte trott att det går att bygga ut välfärden, utan att man bara kan spara. Därför har det varit viktigt för oss när vi har förhandlat att visa att man faktiskt kan bygga ut också. Det är också en jämlikhetsfråga. Reformer som inte är så ekonomiskt stora, men som har stor symbolisk betydelse har varit viktiga för oss", säger hon.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?