1515

Vänsterpartiet föreslår stopp för vräkningar

Vänsterpartiet föreslår att de som drabbas av coronakrisen och inte kan betala sina hyra ska få samhällets stöd. Partiet föreslår en fond för hyresgaranti.

Di TV sänder live.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.Foto:Jonas Ekströmer/TT

När en hyresgäst inte kan betala hyran ska fonden kunna täcka upp stora delar av hyran till värden för att undvika vräkning. Hyresgäster ska kunna få en nedsatt hyra med upp till 75 procent.

”Den här hälsokrisen slår väldigt ojämnt över Sverige, när man tittar på vem som blir sjuk och vem som går bort är det tydligt att det finns mönster som handlar om klass. Det är stadsdelar med stor trångboddhet där man har låga inkomster som är hårdast drabbade”, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet föreslår att 500 miljoner kronor avsätts för fonden de första sex månaderna.

”Vi befarar att ganska snart kommer att komma i en situation där ganska många svenskar har svårt att betala hyran”, säger Sjöstedt.

”Det ska inte vara möjligt att vräka människor ur sin bostad under den här krisen.”

Vänsterpartiet presenterar också förslag mot smittspridningen inom äldreomsorgen. Partiet vill ge stöd till företag som ställer om produktionen till skyddsutrustningen och att kommunerna ska se till att de äldre med hemtjänst träffar färre personer.

Vänsterpartiet vill också lätta upp kraven för att få försörjningsstöd för att personer som tillfälligt hamnar i ekonomisk knipa inte ska behöva sälja sin bostad eller bil.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?