1515
Annons

Vänstern i ledning i Perus rysarval – börsen rasar

Presidentvalet i Peru har förvandlats till en rysare där socialisten Pedro Castillo leder knappt före högerpolitikern Keiko Fujimori. 

Det har fått börsen i Lima att rasa.

Socialisten Pedro Castillo och högerpolitikern Keiko Fujimori.
Socialisten Pedro Castillo och högerpolitikern Keiko Fujimori.

Då drygt 99 procent av rösterna var räknade på onsdagsmorgonen hade Pedro Castillo 50,2 procent mot Keiko Fujimoris 49,8 procent.

Bara 84 000 röster skilde kandidaterna åt. Fujimori hoppas att rösterna från de peruaner som bor utomlands ska ge henne segern till slut. Men det är högst tveksamt om det räcker. Detta trots att en överväldigande majoritet av de utlandsröster som hittills räknats gått till henne.

Börsen i huvudstaden, som på måndagen föll över 7 procent sedan Castillo i rösträkningen passerat Fujimori, hämtade sig något på tisdagen med en liten uppgång på en knapp procent. Även valutan sol steg efter att ha sjunkit tidigare.

Pedro Castillo, 51 år, har en bakgrund som lärare i en av landets fattigaste regioner på landsbygden. Hans far var bonde och analfabet. Själv lyckades han avancera till toppen inom Perus lärarfack och ledde en långvarig strejk för högre löner 2017.

I presidentvalets första omgång i april fick Pedro Castillo 19 procent av rösterna, vilket räckte för en förstaplats i det månghövdade fältet av kandidater. Keiko Fujimori kom tvåa med 13 procent.

Presidentkandidaten Pedro Castillo företräder socialistpartiet Perú Libre (Fria Peru). Han har under valrörelsen lovat att nationalisera gruvor, vilket väckt stor oro i den stora mineralindustrin i landet. Han har efter hand tonat ned sin iver att förstatliga gruvor, men kräver en högre skatt på utvinningen. Kopparmalm, koppar och guld tillhör landets största exportprodukter.

Pedro Castillo vill också skriva om Perus konstitution så att staten får en större roll.

Den 46-åriga Keiko Fujimori står på den andra sidan av Perus politiska spektrum. Hon framställs som nyliberal och väntas inte lägga några hinder i vägen för de gruvjättar som opererar i landet. Tvärtom vill hon ge klartecken för nya gruvor, trots invändningar från miljövänner och företrädare för urbefolkningen.

Hon har föreslagit ett omfattande kontantstöd till familjer som drabbats av covid-19. Peru är det land i världen som har högst dödsfall per capita i pandemin.

Keiko Fujimori är dotter till Perus tidigare president Alberto Fujimori som sedan 2009 avtjänar ett 25-årigt straff för korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Keiko Fujimori har sagt att hon som president ska benåda fadern, vilket av många peruaner upplevs som minst sagt stötande. Själv har hon två gånger varit anhållen misstänkt för korruption, men släppts.

Keiko Fujimori har under valrörelsen betonat att hon vill ”bygga broar” till andra partier för att skapa en gemensam agenda.

”Det är nödvändigt för att rädda peruanska liv och ekonomin”, framhöll hon vid ett valmöte nyligen.

Även Pedro Castillo har talat om att skapa samarbeten med andra partier.

Oavsett vem av dem som i slutändan flyttar in i det pampiga presidentpalatset på Plaza Mayor i Lima efter nuvarande president Francisco Sagasti så är allianser nödvändiga om de ska få någonting uträttat.

I den fragmenterade kongressen är Pedro Castillos ”Perú Libre” efter det senaste valet visserligen det största partiet med 37 platser. Keiko Fujimoris parti ”Fuerza Popular” har 24 platser.

Men inte för någon av dem räcker det långt för att dominera i en församling med totalt 130 ledamöter, där det under de senaste åren politiskt ställningskrig och kriser har dominerat.


USA:s högsta domstol river upp "Roe mot Wade"

USA:s högsta domstol har rivit upp domen ”Roe mot Wade” – en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten.

Beslutet innebär i praktiken att enskilda stater kan förbjuda aborter.

Under fredagen har båda sidor demonstrerat utanför USA:s högsta domstol.
Under fredagen har båda sidor demonstrerat utanför USA:s högsta domstol.Foto:Jacquelyn Martin; Steve Helber

Efter nästan 50 år av lagstadgad rätt till aborter har USA:s högsta domstol i ett beslut om Mississippis abortlag i praktiken upphävt den rätten.

”Konstitutionen rymmer ingen rätt till abort, domarna Roe och Casey hävs härmed och rätten att reglera aborträtten ges åter till folket och deras valda representanter”, skriver domstolen och hänvisar till såväl ”Roe mot Wade” från 1973 som utslaget i ”Planned Parenthood mot Casey” 1992 som till stor del upprätthöll aborträtten.

Domaren Samuel Alito skriver vidare att ”abort utgör en djupt moralisk fråga som amerikaner har kraftigt delade åsikter om. Men konstitutionen förbjuder inte medborgare i enskilda delstater att reglera eller förbjuda aborter”.

Alito fick stöd av fem av de andra domarna, tre röstade för att behålla aborträtten. Domen möttes genast av såväl fördömanden som applåder.

”I dag har Högsta domstolen inte bara rivit bort 50 års prejudikat, den har också förvisat det mest personliga beslut en människa kan göra till ett offer för politikers och ideologers nycker – och attackerat grundläggande rättigheter för miljoner amerikaner”, skriver förre presidenten Barack Obama på Twitter.

Organisationen Planned Parenthood, som kämpar för fri abort och hjälper kvinnor att få abort, skriver på samma plattfom att kampen inte är över:

”Vi kommer aldrig att sluta kämpa för er”, skriver de.

Förre vicepresidenten, republikanen Mike Pence, som själv kämpat mot fri abort, är desto gladare.

”Högsta domstolen har rättat ett historiskt fel och åter gett det amerikanska folket rätten att bestämma”, skriver han i ett uttalande, där han även säger att aborträtten nu ”är förvisad till historiens aska”.

Fredagens dom berör egentligen delstaten Mississippis abortlag, där abort är förbjudet från vecka 15 – då i princip inga foster kan överleva. I och med att lagen nu fått grönt ljus gör HD i stort sett prejudicerande tummen upp för förbud mot alla typer av abort.

13 delstater har redan lagar förberedda om HD skulle döma som de nu gjort. De flesta av dessa lagar gör undantag om modens liv är i fara, men inte för aborter efter våldtäkt eller incest.

Missouri blev första delstat att verkställa en sådan lag, det bara en knapp timme efter HD:s dom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?