Annons

Vänsterledaren duckar om regeringens budget

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har fortfarande inget svar på om partiet kommer att rösta ja till regeringens budget.

Och kanske blir det inte nödvändigt – en M-KD-budget med stöd av SD betecknar hon som ”spekulation”.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar
Vänsterledaren Nooshi DadgostarFoto:Nils Petter Nilsson / TT

”Jag uppfattar inte att de ska förhandla ihop sig”, säger Nooshi Dadgostar i Ekots lördagsintervju.

Vänsterpartiet tillsammans med Centerpartiet är nyckelaktörer i höstens budgetomröstning. Om regeringen ska få igenom sin budget för valåret 2022 krävs troligen stöd från båda partierna.

Men det gäller bara om oppositionen med Moderaterna och Kristdemokraterna i täten enas om ett eget motalternativ, som med stöd från Sverigedemokraterna – och kanske även Liberalerna – får fler röster än regeringens budget. 

Senast på tisdag ska riksdagspartierna lämna in sina budgetförslag, sedan startar behandlingen i finansutskottet, där partier kan skriva ihop sig om gemensamma förslag.

”Jag menar att det är en spekulation huruvida det skulle finnas en annan budget som i så fall är större. Det kan inte jag veta i dag, och det bygger i så fall på att de partierna har förhandlat med varandra”, säger Nooshi Dadgostar.

Om oppositionen enas om en budget kommer regeringen att behöva V:s ja-röster. Men Dadgostar vill inte ge något besked i dag.

På plussidan anger hon förändringar av sjukförsäkringen, på minussidan otillräckliga höjningar av pensionen och a-kassan. 

Men hon ser inte budgetpropositionen som en slutprodukt, som hon kan lägga fram för partistyrelsen.

”Jag kan inte gå till partiet med en ”kanske-budget”. Jag noterar att finansministern inte svarar på frågan huruvida hon stänger dörren för eventuella förändringar, till exempel i utskottsförhandlingar”, säger Dadgostar.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera